LijaNata
Dragocena
vitez od okruglog stola

|
 |
« on: 13, May 2009, 11:10:36 » |
Reply
|
Ja ću ovde da uturim jednu slanu djakoniju. Ako sam omašila, premestite negde. Jelo se zove pileći frikando, mada naziv nema blage veze sa frikandom. U francuskoj kuhinji fricandeau predstavlja parče govedine od buta. Original recept sam odavno zaturila, tako da ću iz glave, po mojim merama. Potrebni sastojci su: Dva dobra komada pilećeg belog Jedna do dve veze zeleni Beli luk, jedno četiri čena, ili četiri struka mladog, ili sedam listova sremuša. Dva limuna Malo bibera, 1-2 ljute paprike, soja sos, ulje, domaća vegeta i kari. Belo vino Jedna kesa smrznutog povrca ili jedna čaša integralnog pirinča.
Zelen se izrenda na krupno, belo pileće na kocke pa se sjediniji, dodati sok od jednog limuna, a drugi se nareže na kolutiće, zatim, dodati beli luk u bilo kom od gore navedenih oblika, jedna kašika vegete, i to ostavi u frižider da stoji, ne duže od 24 sata (ako je frka sa vremenom, najmanje 2 sata) Sutradan, u tiganj se stave dve kašike žutog šećera, pa kad se ovaj rastopi, prži se piletina onoliko dok ne dobije onu lepu rumenu boju. Nakon przenja se izvadi iz tiganja i metne na tanjir. U drugi tiganj se stavi ulje, a kad se zagreje doda se ona narendana zelen, iz koje se prethodno izvade kolutovi limuna, prži se veoma kratko, ne duze od 5-6 minuta, zatim se doda piletina, nalije se casom belog vina i ostavi da krcka na tihoj vatri nekih 45 minuta.Vino se moze dolivati po potrebi. Kad se sve ukrcka i skloni sa šporeta, dodati jednu sitno iseckanu ljutu papricicu (moze i dve), malo bibera, malo karija. Pirinač ili mešano povrće se skuva (integralni pirinač bi trebalo da odstoji u vodi preko noći), doda se vegeta (dok se kuva), a nakon kuvanja i kad se povrće malo prohladi, doda se kašičica do dve soja sosa. Servira se tako što se po obodu tanjira stavi kuvano povrće a u sredini piletina. Tako nekako bi bilo. Pa ko voli da kuva neka isproba. Ko ne voli, može da se najavi dan ranije, pa ću mu spremiti. Uz piletinu se obicno sluzi belo vino, ali ja više volem karlovacki bermet.
|
|
|
|
|
|
Ako u prvih pet sekundi ne shvatiš ko je hrana - ti si.
|
|
|
John Doe
Libero
Administrator

Medonja
|
 |
« Reply #1 on: 13, May 2009, 13:41:39 » |
Reply
|
Recept je odlican, karma za post.  PS Postoji i beli bermet, iako je redji.
|
|
|
|
|
|
Liberalno je desno, totalitarno je levo
-------------------
"Reči treba da budu pomalo divlje, jer su misaoni napad na one koji ne misle."
John Maynard Keynes
|
|
|
Verena
Fatalna filosofkinja
Heroina

|
 |
« Reply #2 on: 13, May 2009, 14:34:48 » |
Reply
|
...jao lijo, njam njam...pa ti si prva varjacha okruglog stola ...pozovi me da degustiram ovo 
|
|
|
|
|
|
...sta mi treba u zivotu moooom da se zakacim sa dzonom dooom, karme i popularnost, da li je sve to stvarnost joooj ...
|
|
|
LijaNata
Dragocena
vitez od okruglog stola

|
 |
« Reply #3 on: 13, May 2009, 17:38:03 » |
Reply
|
JD Ni to nisam zanal, fala na obavestenju. Verena Kad poželiš, ja sam uvek voljna da kuham, abažavam da usvirkam moju novu, crvenu kuhinju.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LijaNata
Dragocena
vitez od okruglog stola

|
 |
« Reply #4 on: 21, May 2009, 11:53:57 » |
Reply
|
Evo recept za paštetu, pa možda Ashen promeni mišljenje. Uzgred, pašteta je posna, meni dobro dodje za dane kad mi se post baš otegne.
Opet ću po nekim mojim merama, jer prepis nemam.
Možete uzeti bilo koju vrstu morske ribe, a bolje je kad se više vrsta pomeša. Ja obično uzmem po kotlet svega što nadjem u ribarnici, oslić, skuša, list.... Svu ribu, onako još zaledjenu, metnem u šerpu da se kuva( ne mnogo vode), pa tu dodam jednu veću šargarepu, jednu glavicu crnog luka, vegetu (ako može domaća) i malo bibera. Kad se skuva, izvučem i ocedim ribu i šargarepu i metem u multipraktik, u onaj deo za grubo seckanje. Tu dodam jednu konzervu tunjevine(doboro ocedjenu i opranu), zatim, sve sveže:jedan struk mladog cnog luka, jedan struk mladog belog luka, pola paradajza, pola paprike, jedno dve kašike maslinovog ulja i kašičicu senfa. Kad to izblendiram na grubo, onda deo po deo paštete prebacujem na fino blendiranje (ja imam posebnu posudu za fino blendiranje), i blendiram dok ne postane skroz fino, kao prava pašteta.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aschen
Catwoman-Tehniko
Administrator

Pametna plavuša...
|
 |
« Reply #5 on: 22, May 2009, 12:01:17 » |
Reply
|
Mmmm...Ashen je baš lahka za promeniti mišljenje  , naročito kad je hrana u pitanju...ovo prosto moram da probam, ali bez kućnog ljubimca 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
John Doe
Libero
Administrator

Medonja
|
 |
« Reply #6 on: 18, June 2009, 05:44:14 » |
Reply
|
Mmmm...Ashen je baš lahka za promeniti mišljenje  , naročito kad je hrana u pitanju...ovo prosto moram da probam, ali bez kućnog ljubimca  Ako cica-maca vidi recept mozda ga ukrade pa pocne sama da sprema riblje pastete? 
|
|
|
|
|
|
-------------------
John Maynard Keynes
|
|
|
smajlica
Naša a svoja
vitez

|
 |
« Reply #7 on: 18, June 2009, 09:13:53 » |
Reply
|
Mmmm...Ashen je baš lahka za promeniti mišljenje  , naročito kad je hrana u pitanju...ovo prosto moram da probam, ali bez kućnog ljubimca  Ako cica-maca vidi recept mozda ga ukrade pa pocne sama da sprema riblje pastete?  Samo bez luka, bibera i senfa. Mace su vrlo izbirljive životinje i imaju prefinjen ukus.
|
|
|
|
|
|
Pročitaj ponovo, ali ovaj put s pozitivnim mislima...
|
|
|
John Doe
Libero
Administrator

Medonja
|
 |
« Reply #8 on: 19, June 2009, 03:45:07 » |
Reply
|
Mmmm...Ashen je baš lahka za promeniti mišljenje  , naročito kad je hrana u pitanju...ovo prosto moram da probam, ali bez kućnog ljubimca  Ako cica-maca vidi recept mozda ga ukrade pa pocne sama da sprema riblje pastete?  Samo bez luka, bibera i senfa. Mace su vrlo izbirljive životinje i imaju prefinjen ukus. To je tacno- ne vole zacinjeno. Kazu i da nemaju pankreas, kao i psi, pa ih to ogranicava i izboru hrane.
|
|
|
|
|
|
-------------------
John Maynard Keynes
|
|
|
Velvet
The Wild One
vitez

Wild one
|
 |
« Reply #9 on: 19, June 2009, 14:19:04 » |
Reply
|
A jel imaju slezinu?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
smajlica
Naša a svoja
vitez

|
 |
« Reply #10 on: 19, June 2009, 15:09:39 » |
Reply
|
A jel imaju slezinu?
Niko ti ne brani da eksperimentišeš... 
|
|
|
|
|
|
Pročitaj ponovo, ali ovaj put s pozitivnim mislima...
|
|
|
Aschen
Catwoman-Tehniko
Administrator

Pametna plavuša...
|
 |
« Reply #11 on: 29, June 2009, 16:17:42 » |
Reply
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LijaNata
Dragocena
vitez od okruglog stola

|
 |
« Reply #12 on: 24, July 2009, 13:35:48 » |
Reply
|
Veceras spremam ribu u tarijaki sosu, pa ako ispadne dobro, ostaviću recept. Suvise sam gladna da bih ga sad pisala.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
LijaNata
Dragocena
vitez od okruglog stola

|
 |
« Reply #13 on: 13, August 2009, 13:12:36 » |
Reply
|
Sos je bio bljak. Bezveze sam upropastila ribu. A za sutra spremam posnu salatu sa plavim patlidžanom. Ispeče se patlidžan i oljušti, a zatim izmiksira i tu doda beli luk i biber. Narenda se posni kačkavalj, sjedini sa onim miksiranim i doda malo majoneza i senfa po ukusu. To obično mažem na tortilje i jedem dok ne puknem.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aschen
Catwoman-Tehniko
Administrator

Pametna plavuša...
|
 |
« Reply #14 on: 13, August 2009, 14:11:33 » |
Reply
|
Какав посни мајонез? Правиш са сојиним брашном или нешто друго?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|