[x] Dobrodošli na forum Okrugli sto. Kao gost ne mozete ostavljati komentare i ucestvovati u diskusijama. Zato vas pozivamo da se registrujete i zauzmete svoje mesto za Okruglim stolom.

okruglisto.com
30, July 2010, 00:15:50 *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Žene i kastracija
Pages: [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: Sumrak saga  (Read 839 times)
Aschen
Catwoman-Tehniko
Administrator

Herr Flick, where are you?

« on: 04, March 2010, 15:10:07 »
ReplyReply

Svetom je "preko noći" postal popularna priča za tinejdžere na drugačiji način koja se razmnožila u 4 nastavka.
Prvi deo, Sumrak bavi se tinejdžerkom Belom, koja dolazi u sredinu u kojoj se već sprema biti neprihvaćena, kako je i navikla, živeti sa ocem kojega doživljava kao stranca otkako su se on i majka rastali, devojčica kooja je emocionalno sazrela pored emocionalno nestabilne i nezrele majke.
Zaljubi se u Edvarda Kalena, koji igrajući s njom toplo-hladno u potpunosti je osvoji.
Sve je super sem jedne male sitnice, naime Edvard kao i cela njegova porodicasu zapravo vampiri.

Zatim dolazi "Mlad mesec" , u kome saznajemo šta se dešava sa Belom kada ju je Edvard ostavio za njeno dobro i kako se njen najbolji prijatelj Džejkob pretvara u vukodlaka, koji je strasno voli.
Ona se igra sa svojim životom da bi čula Edvardov glas u glavi i tako u jednom trenu Edvard pomisli da je umrla i on odluči da se ubije(?), tj. odlazi plemstvu među vampirima, vampirskoj vlasti i traži d aga ogube, inače planirajući da ih izazove da to učine.NAravno Bela ga spase, kao što je i on nju u prvom delu od vampira Džejmsa.

U trećem delu Pomrčina, njih dvoje su stalno skupa, njen tata ga ne podnosi, njeni prijatelji vukodlaci ga ne podnose, jure se po šumama i prete i bore s eprotiv pošasti zvane osvetoljubiva vampirica Viktorija. Edvard koji još nije pošteno poljubio Belu obećava joj i seks i da će je promeniti u vampira samo ako se prvo uda za njega. Na kraju krajeva ona na to pristane...

U (hvala Bogu) poslednjem delu Praskozorje nekakav zapleteni rasplet se pokušava desiti: Bela se udala za Edvarda, imali su neki neopisivi seks, no ona je ostala trudna i trudnoća se razvije neverovatnom brzinom.
Boreći se protiv svih ona odlučuje da dete rodi mada svi misle da će je dete ubiti jer je to ipak mali poluvampir. Dete joj lomi kosti, rebra, kičmu, ona pije krv da bi dete nešto jelo i na kraju na porođaju skoro umre, pa je Edvard ugrize i promeni u vampira.
Ona postaje najlepši mogući vampir, Džejkob zaštitnik njene kćeri Rosame, a drevna italijanska porodica dolazi d aih istrebi jer je zabranjeno iamti besmrtnu decu, tj. gristi decu da postanu besmrtna...
Onda oni dokazuju da je Rosame dete, da raste, zri, da se razvija i da nije opasna(???) ali pobede u suštini zbog toga jer je Bela razvila određenu vrstu psihičkih moći.

POjavljuju semnoge egzotične sposobnosti :Edvard čita misli, njegova sestra Alice vidi budućnost,Džasper smiruje okolinu, Rosame mentalno komunicira, itd, itd...

Uglavnom, komšinica, tinejdžerka mi dala da čitam tri knjige na putu da mi ne bude dosadno, četvrtu sam kupila sama i pitala sam se jesam li normalna , kako se zarazih tako, kad malo prosurfam i vidim ima i gorih od mene, a ozbiljnijih ljudi  Sirok osmeh

Uglavnom vesela romantična ljubavna priča sa nešto krvavih i seksualnih detalja koja je grupu maldih glumaca preko noći učinila zvezdama (snimljeni su filmovi Sumrak i Mlad mesec).

Još neko čitao?

comrade.bitanga
Barbarossa
vitez

Без длаке на језику...

« Reply #1 on: 04, March 2010, 22:15:28 »
ReplyReply

Слушао...

Нико не зна што наш Србина знаде, нико нема што Србин имаде!!!

чистокрвни српски пастув
коме се баш ј... што је Србин

Напиши поново, али овај пут с позитивним мислима...
Čiča
Десна полутка
viteški kandidat
**

« Reply #2 on: 09, March 2010, 01:08:03 »
ReplyReply

Моја студенткиње читају ТО као полуделе. Већином су дебељушне, неугледне, стидљиве. Та мешавина тинејџерске романске, наговештаја секса им је ваљда савршена комбинација. Ја сам покушао да читам, стигао до 100 странице и сам се себи смејао на мазохисму који поседујем. Филмови су чист кемп Еда Вуда само што их нико тако не схвата.  По мом мишљењу чист губитак времена.

'Над Краљевом жива ватра сева....'
'Ко издао Pадована не дочекао Ђурђевдана'
Aschen
Catwoman-Tehniko
Administrator

« Reply #3 on: 09, March 2010, 10:21:18 »
ReplyReply

Jedna zrelija ženska osoba mi reče da je krenula da čita da bi shavitla zašto njena ćerka tinejdžerka je probdela noćima zbog toga i onda se smejala sama sebi kada je uhvatila sebe kako razmišlja kad će naći vremena da opet sedna da čita.
Stefani Majer je napravila jednu vrstu fenomena, književno ovo je teški promašaj, priča je puna rupa, nekavlitetno je ispričana, no ima temu koju nekako vrti i kako mnogi kažu kao d aje ciljno "gađala" na slabe tačke tinejdžera koji se i ovde lako porede sa vampirima, vukodlacima, devojkom koja zbog ljubavi je spremna da umre, koja riskira život da bi "u glavi" čula glas onoga kojega voli i kojega je sa 16 godina upoznala i odlučila da je on ne za čitav život, već za večnost....
Na par mesta se poredi sa Romeom i Julijom i zbilja zvuči strašno.

Meni je ipak bila potrebna i četvrta knjiga da kažem sebi bljak  Pardon!

Čiča
Десна полутка
viteški kandidat
**

« Reply #4 on: 12, March 2010, 06:09:18 »
ReplyReply

Овде постоје читаве полице са таквим писанијима. Мене често подсећају на оне кљиге од којих је Витез Тужног Лика полудео и кренуо у своје авантуре.

'Над Краљевом жива ватра сева....'
'Ко издао Pадована не дочекао Ђурђевдана'
Aschen
Catwoman-Tehniko
Administrator

« Reply #5 on: 16, March 2010, 16:09:15 »
ReplyReply

Ko o čemu ja o Edvardu  Pardon! , no nešto gledam sada trailere i sećam se nekih delova priče i sve u svemu mislim da sve se može podvući pod nedostatak ljubavi.
Edvard voli Belu i ta ljubav se poredi sa time kao kada bi vuk voleo jagnje i slično i celo vreme u svojoj ljubavi sebi nanosi bol, trudeći se da ne povredi onu koju voli, jer bi je nehotice i običnim poljubcem mogao ubiti.
Svet je po meni obožavanjem ovog dela, pokazao koliko je željan ljubavi i koliko se oseća nevoljenim i još više koliko je od njega daleko slika stvarne ljubavi.
Zamišljajući ljubav tako nemogućom da samo strašan čin je može učiniti održivom kao da je pred svet, najviše tinejdžerski tome inače sklon, postavljen nemogući izazov-voleti u svetu bez ljubavi...

Nadja
pridošlica

« Reply #6 on: 18, March 2010, 09:07:39 »
ReplyReply

Свијет показује недостатак укуса.

Нека од великих дјела свјетске књижевности обрађују (баналан) мотив немогуће љубави.

Битно је како то раде.

Нађа
Aschen
Catwoman-Tehniko
Administrator

« Reply #7 on: 18, March 2010, 11:35:50 »
ReplyReply

U sagi se na vie mesta porede sa Romeom i Julijom, kao sa Hitklifom i Katarinom . Valjda su ih izvukli iz srednjoškolske literature.
U suštini, mada je ovo jad beletristike, ipak s obzirom na ogromno čitalačko-gledalačko telo predstavlja fenomen i mislim da ukazuje na stanje ne samo kulture u našem svetu, već bitnije neku globalnu emocionalnu glad i veoma nezdrave stavove o ljubavi.

smajlica
Naša a svoja
vitez

« Reply #8 on: 18, March 2010, 23:01:41 »
ReplyReply

U sagi se na vie mesta porede sa Romeom i Julijom, kao sa Hitklifom i Katarinom . Valjda su ih izvukli iz srednjoškolske literature.
U suštini, mada je ovo jad beletristike, ipak s obzirom na ogromno čitalačko-gledalačko telo predstavlja fenomen i mislim da ukazuje na stanje ne samo kulture u našem svetu, već bitnije neku globalnu emocionalnu glad i veoma nezdrave stavove o ljubavi.

Znači i to ima ko da čita.  Sirok osmeh

Pročitaj ponovo, ali ovaj put s pozitivnim mislima...
John Doe
Libero
Administrator

« Reply #9 on: 19, March 2010, 08:32:24 »
ReplyReply

Nije fer srednjoskolce spustati na nivo Sumrak sage.  Smiley

Evo mi imamo dvoje sjajnih mladih ljudi, Smajlicu i Sebu, istina Seba je tek pred kraj osnovne, ali ja sam siguran da ce oboje imati ili vec imaju bolji ukus od toga.

Liberalno je desno, totalitarno je levo

---------

"Uvjek, uvjek ista priča"
Irish Vučica
Umetnička Zlica Dobrica
paladin

« Reply #10 on: 19, March 2010, 20:47:38 »
ReplyReply

Nisam čitala te knjige, ali ova boldovana rečenica je suština zašto je knjiga omiljena u svetu i kod nas.

smajlica
Naša a svoja
vitez

« Reply #11 on: 19, March 2010, 22:32:05 »
ReplyReply

Evo mi imamo dvoje sjajnih mladih ljudi, Smajlicu i Sebu, istina Seba je tek pred kraj osnovne, ali ja sam siguran da ce oboje imati ili vec imaju bolji ukus od toga.

Nisam čitala Sumrak sagu nešto me ne privlači, ali ne vidim šta tu može biti gore od Ane Karenjine.  Sirok osmeh
Čak i Romeo i Julija mogu da se "sažvaću".
Ja lično najviše volim stručnu literaturu i detektivske romane ako se isključi Agata Kristi koja "ubija" brkovima G.Poaroa i frizurama G.Oliver.
Ljubavnih priča pogotovo iz doba romantizma se ježim...

John Doe
Libero
Administrator

« Reply #12 on: 19, March 2010, 23:27:18 »
ReplyReply

Nisam čitala te knjige, ali ova boldovana rečenica je suština zašto je knjiga omiljena u svetu i kod nas.

Vucice, Vi rekoste da citate Mariju Juric Zagorku.

Ja nisam strucan za njeno delo, ali mozda bi bulo zanimljivo da ga uporedite sa "Sumrak sagom"?

---------

John Doe
Libero
Administrator

« Reply #13 on: 19, March 2010, 23:31:19 »
ReplyReply

Nisam čitala Sumrak sagu nešto me ne privlači, ali ne vidim šta tu može biti gore od Ane Karenjine.  Sirok osmeh
Čak i Romeo i Julija mogu da se "sažvaću".
Ja lično najviše volim stručnu literaturu i detektivske romane ako se isključi Agata Kristi koja "ubija" brkovima G.Poaroa i frizurama G.Oliver.
Ljubavnih priča pogotovo iz doba romantizma se ježim...

Uh, meni se isto Ana Karenjina nije nimalo dopadala.  Cheesy

Romeo i Julija imaju dinamike, i radnja je briljantno vodjena, uzivao sam citajuci. Secam se i kako sam slucajno nabavio knjigu. Posto se desavalo da i po tri odeljenja u jednoj skoli, a da ne pricamo koliko srednjih skola ima u NS, citaju istovremeno jednu knjigu, ponekad ih je bilo jako tesko nabaviti.

Bas oko "Romea i Julije" sam se grdno mucio, i sasvim slucajno sam naleteo u jednoj knjizari u centru grada na neko staro, brosirano izdanje po smesnoj ceni. Knjiga je zaostala ko zna od kada, i nalazila se na gomili onih najjeftinijih izdanja, kupio sam je po ceni dnevnih novina, otprilike. Imam je i danas. tada mi je pomogla da ne dobijem asa u dnevniku, hahahaha...

---------

smajlica
Naša a svoja
vitez

« Reply #14 on: 19, March 2010, 23:43:50 »
ReplyReply

Ja inače važim za jednu od retkih koja čita lektire redovno ( štreber  Roll Eyes ) i kada sam pitala da se skrati Ana Karenjina da čitamo samo po neke delove profesorka prihvati ali koleginice je napadnu kako to ona najboljem odeljenju u školi skraćuje "jako bitnu" lektiru.  duribaba Tako da je profanka došla na čas sa rečenicom "Rat i mir" za posle uskrsa ili "Ana Karenjina" za dve nedelje... Tako da sam se izvukla s te strane...

Pages: [1] 2   Go Up
  Print  

Jump to: