Svetom je "preko noći" postal popularna priča za tinejdžere na drugačiji način koja se razmnožila u 4 nastavka.
Prvi deo, Sumrak bavi se tinejdžerkom Belom, koja dolazi u sredinu u kojoj se već sprema biti neprihvaćena, kako je i navikla, živeti sa ocem kojega doživljava kao stranca otkako su se on i majka rastali, devojčica kooja je emocionalno sazrela pored emocionalno nestabilne i nezrele majke.
Zaljubi se u Edvarda Kalena, koji igrajući s njom toplo-hladno u potpunosti je osvoji.
Sve je super sem jedne male sitnice, naime Edvard kao i cela njegova porodicasu zapravo vampiri.
Zatim dolazi "Mlad mesec" , u kome saznajemo šta se dešava sa Belom kada ju je Edvard ostavio za njeno dobro i kako se njen najbolji prijatelj Džejkob pretvara u vukodlaka, koji je strasno voli.
Ona se igra sa svojim životom da bi čula Edvardov glas u glavi i tako u jednom trenu Edvard pomisli da je umrla i on odluči da se ubije(?), tj. odlazi plemstvu među vampirima, vampirskoj vlasti i traži d aga ogube, inače planirajući da ih izazove da to učine.NAravno Bela ga spase, kao što je i on nju u prvom delu od vampira Džejmsa.
U trećem delu Pomrčina, njih dvoje su stalno skupa, njen tata ga ne podnosi, njeni prijatelji vukodlaci ga ne podnose, jure se po šumama i prete i bore s eprotiv pošasti zvane osvetoljubiva vampirica Viktorija. Edvard koji još nije pošteno poljubio Belu obećava joj i seks i da će je promeniti u vampira samo ako se prvo uda za njega. Na kraju krajeva ona na to pristane...
U (hvala Bogu) poslednjem delu Praskozorje nekakav zapleteni rasplet se pokušava desiti: Bela se udala za Edvarda, imali su neki neopisivi seks, no ona je ostala trudna i trudnoća se razvije neverovatnom brzinom.
Boreći se protiv svih ona odlučuje da dete rodi mada svi misle da će je dete ubiti jer je to ipak mali poluvampir. Dete joj lomi kosti, rebra, kičmu, ona pije krv da bi dete nešto jelo i na kraju na porođaju skoro umre, pa je Edvard ugrize i promeni u vampira.
Ona postaje najlepši mogući vampir, Džejkob zaštitnik njene kćeri Rosame, a drevna italijanska porodica dolazi d aih istrebi jer je zabranjeno iamti besmrtnu decu, tj. gristi decu da postanu besmrtna...
Onda oni dokazuju da je Rosame dete, da raste, zri, da se razvija i da nije opasna(???) ali pobede u suštini zbog toga jer je Bela razvila određenu vrstu psihičkih moći.
POjavljuju semnoge egzotične sposobnosti :Edvard čita misli, njegova sestra Alice vidi budućnost,Džasper smiruje okolinu, Rosame mentalno komunicira, itd, itd...
Uglavnom, komšinica, tinejdžerka mi dala da čitam tri knjige na putu da mi ne bude dosadno, četvrtu sam kupila sama i pitala sam se jesam li normalna , kako se zarazih tako, kad malo prosurfam i vidim ima i gorih od mene, a ozbiljnijih ljudi

Uglavnom vesela romantična ljubavna priča sa nešto krvavih i seksualnih detalja koja je grupu maldih glumaca preko noći učinila zvezdama (snimljeni su filmovi Sumrak i Mlad mesec).
Još neko čitao?