[x] Dobrodošli na forum Okrugli sto. Kao gost ne mozete ostavljati komentare i ucestvovati u diskusijama. Zato vas pozivamo da se registrujete i zauzmete svoje mesto za Okruglim stolom.

okruglisto.com
30, July 2010, 00:24:55 *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
Muzicke zvezde na koje ste "otkidali"
Pages: [1] 2 3   Go Down
  Print  
Author Topic: Umro je Srbin Momčilo Momo Kapor  (Read 527 times)
jagodinsky
Tata-Brada
vitez od okruglog stola

Samo vas gledam!

« on: 03, March 2010, 21:03:36 »
ReplyReply

Imate li nešto da kažete tim povodom?

„Tamo gde dvojica misle isto, jedan je suvišan!“
                                               (Vinston Čerčil)
Nuklearni metafizičar
380V
vitez od okruglog stola

apostol

« Reply #1 on: 04, March 2010, 01:49:02 »
ReplyReply

Bio je istinski, i neprevaziđeni kralj kratke priče!

Čovek brojnih velikih talenata - slikar, književnik, novinar, TV voditelj, kafanski klupoder... hroničar epohe od kraja 60-tih do danas

Neka mu je laka zemlja

4 apostola Džimija Hendriksa: Džimi Pejdž, Džef Bek, Čak Beri i Mark Nopfler
John Doe
Libero
Administrator

« Reply #2 on: 04, March 2010, 03:11:07 »
ReplyReply

Bio je izuzetno duhovit i talentovan covek, steta je sto takvi ne zive 120 godina.

Inace, zanimljivo je da je po osnovnom zanimanju akademski slikar, a rodjeni je Sarajlija, iz gradjanske porodice, koji je jos od mladosti imao problema zbog politicki represivnih vremena, slicno Pekicu, ali u manjoj meri i na drugi nacin.

Pred kraj zivota je navukao dosta antipatija tzv. gradjanske Srbije zbog potpune i vrlo glasne podrske rukovodstvu bosanskih Srba u ratu. U mojim ocima to mu nije ni povecalo ni smanjilo kredibilitet.

Ostao je duhovit i pitak pisac, ali dovoljno u duhu vremena da bi bio bitan i da bi ga na neki nacin, kao autor i na izvestan nacin i hronicar i posmatrac, i obelezio.

Neka pociva u miru.

Liberalno je desno, totalitarno je levo

---------

"Uvjek, uvjek ista priča"
Aschen
Catwoman-Tehniko
Administrator

Herr Flick, where are you?

« Reply #3 on: 04, March 2010, 11:10:03 »
ReplyReply

Mnogo sam volela njegove knjige i verovatno ću ih voleti uvek. On i Ujević su mi nekako išli jedan za drugim, "Skitam i pričam" mi je bilo kao kec na desetku u neko doba odrastanja.
Beleške jedne Ane Cheesy - pa po toj knjizi me je moja jedina ženska najbolja drugarica uvek zvala, kad god bi se videle bilo bi "jesam li ti ovo pričala?", a i stavrno što bi se reklo , osećala sam se tada "kao parče zemlje otkinuto od keve zemlje" kako je Momo govorio, to mi je naprosto bila knjiga o meni ( na svu sreću Una to nije).
Veliki umetnik i veliki čovek, zahvalna sam što smo ga imali i neka mu je vječna slava!

CTEBA
Канадски питон
Administrator

« Reply #4 on: 04, March 2010, 15:52:45 »
ReplyReply

Није ли он тамо негде осамдесетих или деведесетих рекао:
„на истоку ни шибице не сијају“
Имао је добар хумор.

Čiča
Десна полутка
viteški kandidat
**

« Reply #5 on: 09, March 2010, 01:24:09 »
ReplyReply

Нико као Момо Капор није описао детињство, младенаштво, зрелост и старост лојаних грађана Титославије оних који су рођени непосредно пред или током последњех глобалног сукоба. Он је ухватио дух генерације која је свој духовни, професионални врхунац доживела у периоду од Брионског Пленума до Осме Седнице. Ко буде хтео да разуме то време неће моћи да заобиђе капора. Икона тог времена, као Оља Ивањицки,Смоки, Чкаља, Душко Радовић, Миљан Миљанић, Џаја... Капор ме подсећа на прве посете београду, Драгстор у Нушићевој, ресторан Дунавски Цвет, продавницу уметничких рукотворина из братских земаља на тргу онда Маркса и Енгелса. Кичасто, слаткасто доба у коме је већина мислила да је Броз бесмртан. Његов 'националистички' опус нисам имао прилику да читам осим ванредне Зелене чоје. Како је време одмицало све сам више ценио његову оданост РС и Р.Караџићу. Велики козер, одличан сликар, можда најбоље што је у културном смислу изнедрио лојалистички Београд, онај Београд који је био на лијији, који није бежао у САД или Енглеску, онај који се стидео или није имао своју прошлост у штабу 501 или Савезу Демократске Омладине Југославије, тај непрекићевски Београд, описан кроз Бумбара, рубирозу и остале...

'Над Краљевом жива ватра сева....'
'Ко издао Pадована не дочекао Ђурђевдана'
Nuklearni metafizičar
380V
vitez od okruglog stola

apostol

« Reply #6 on: 09, March 2010, 01:55:37 »
ReplyReply

Hmm, gornji post je zgodan primer kako provincijalac koji je zaplašen Beogradom, mrzi provincijalca koji je voleo Beograd

Čiča
Десна полутка
viteški kandidat
**

« Reply #7 on: 09, March 2010, 02:26:49 »
ReplyReply

Hmm, gornji post je zgodan primer kako provincijalac koji je zaplašen Beogradom, mrzi provincijalca koji je voleo Beograd
Како ништа нисте схватили ПГ Нуклеарни, просто сумњам да сте и реч из мог поста прочитали. Уколико јесте, онда... Sad

'Над Краљевом жива ватра сева....'
'Ко издао Pадована не дочекао Ђурђевдана'
Nuklearni metafizičar
380V
vitez od okruglog stola

apostol

« Reply #8 on: 09, March 2010, 12:35:19 »
ReplyReply

Kristalno jasno je napisano - između redova!   Pardon!

A  redovi su ionako nebitni jer su poslužili da se, pod maskom IN MEMORIAM, iznese lični doživljaj epohe, omeđene ličnim granicama.   Kafica

Aschen
Catwoman-Tehniko
Administrator

« Reply #9 on: 09, March 2010, 13:13:08 »
ReplyReply

Он је ухватио дух генерације која је свој духовни, професионални врхунац доживела у периоду од Брионског Пленума до Осме Седнице. Ко буде хтео да разуме то време неће моћи да заобиђе капора. Икона тог времена, као Оља Ивањицки,Смоки, Чкаља, Душко Радовић, Миљан Миљанић, Џаја... Капор ме подсећа на прве посете београду, Драгстор у Нушићевој, ресторан Дунавски Цвет, продавницу уметничких рукотворина из братских земаља на тргу онда Маркса и Енгелса. Кичасто, слаткасто доба у коме је већина мислила да је Броз бесмртан.

Za ovo napisano, mogla bih reći da zvuči nostalgično i setno  ali svakako ne provokativno. O mržnji prema Kaporu, čak ni kontekst Kapora kao provincijalca nigde nema mesta.
Mislim da ste malo preterali NM ...

Nuklearni metafizičar
380V
vitez od okruglog stola

apostol

« Reply #10 on: 09, March 2010, 13:38:26 »
ReplyReply

Aschen, najbolje bi bilo da direktno pitaš Čiču da li to vreme doživljava, kako ti kažeš "nostalgično i setno" ili ne?

BTW "Provincijalac" je naslov Kaporovog romana iz 1976. godine

Aschen
Catwoman-Tehniko
Administrator

« Reply #11 on: 09, March 2010, 15:00:49 »
ReplyReply

Znam za "Provincijalca", malo mi se Mominih knjiga sem novijih "omaklo" da nisam pročitala, jer moj ujak je veliki fan Kaporov. Poslednja koju sam čitala je bila Smrt ne boli ili nešto slično.
Isto tako kroz Momino pisanije se dalo videti da sebe smatra Beograđaninom koji je ponosan na svoje Hercegovačko poreklo i toliko o njemu kao provincijalcu.
Daleko od toga da Momo nije možda jedan deo svoga života s e tako osećao, no koliko znam o njemu, bio je kosmopolita i svugde se osećao dobrodošlim, bio je pravi stanovnik celog sveta.

Čudno je da u onome što je g. Čiča napisao vidite takvo nešto, jer teške su to reči "mržnja provincijalca ..." , a nigde ništa da se može u tu sliku ugurati...

No svako ima svoju percepciju.... Pardon!

jagodinsky
Tata-Brada
vitez od okruglog stola

Samo vas gledam!

« Reply #12 on: 10, March 2010, 14:51:13 »
ReplyReply

Beograđanin ili ne (a jel to neka privilegija?) činjenica  je da sam ga uživo sreo u Uzun Mirkovoj u novembru 2008. Za malo da se sudarimo! Primetio je da sam ga prepoznao (ja sam pravi provincijalac) ali je nastavio žurno, smrznut, sa rukama u džepovima svog svetlo-bež mantila! A neposredno pred njegovu smrt sam pročitao knjigu „Dragi naši“ sa velikim zadovoljstvom!

„Tamo gde dvojica misle isto, jedan je suvišan!“
                                               (Vinston Čerčil)
John Doe
Libero
Administrator

« Reply #13 on: 12, March 2010, 00:21:30 »
ReplyReply

Ogromna ljubav, nicim izazvana, bilo prema Beogradu, Novom Sadu ili nekm trecem gradu, je isto tako izraz provincijalizma koliko i nicim izazvana mrznja ili nesnalazenje.

Provincijalac se moze biti i ako je neko rodjen u Beogradu i kune se u njega triputa dnevno.

---------

John Doe
Libero
Administrator

« Reply #14 on: 12, March 2010, 00:26:38 »
ReplyReply

Нико као Момо Капор није описао детињство, младенаштво, зрелост и старост лојаних грађана Титославије оних који су рођени непосредно пред или током последњех глобалног сукоба. Он је ухватио дух генерације која је свој духовни, професионални врхунац доживела у периоду од Брионског Пленума до Осме Седнице. Ко буде хтео да разуме то време неће моћи да заобиђе капора. Икона тог времена, као Оља Ивањицки,Смоки, Чкаља, Душко Радовић, Миљан Миљанић, Џаја... Капор ме подсећа на прве посете београду, Драгстор у Нушићевој, ресторан Дунавски Цвет, продавницу уметничких рукотворина из братских земаља на тргу онда Маркса и Енгелса. Кичасто, слаткасто доба у коме је већина мислила да је Броз бесмртан. Његов 'националистички' опус нисам имао прилику да читам осим ванредне Зелене чоје. Како је време одмицало све сам више ценио његову оданост РС и Р.Караџићу. Велики козер, одличан сликар, можда најбоље што је у културном смислу изнедрио лојалистички Београд, онај Београд који је био на лијији, који није бежао у САД или Енглеску, онај који се стидео или није имао своју прошлост у штабу 501 или Савезу Демократске Омладине Југославије, тај непрекићевски Београд, описан кроз Бумбара, рубирозу и остале...

Lep tekst, odlicno pogadja u ideolosku i estetsku sustinu jednog vremena, pa i dela Mome Kapora.  Chevalier

---------

Pages: [1] 2 3   Go Up
  Print  

Jump to: