Aschen
Catwoman-Tehniko
Administrator

Herr Flick, where are you?
|
 |
« on: 01, March 2010, 13:57:27 » |
Reply
|
Kada bi smo svi se držali koliko god možemo ovoga stava da li bi svet stvarno bio lepše mesto za život? Mislim da većina ljudi govori da ovako čini, no haos oko nas nam zapravo govori suprotno. Studije pokazuju da slledeći ovo Zlatno pravilo, sasvim sigurno se poboljšavaju rezultati u radu nekih timova, organizacija i sl...
Može li se tako promeniti i svet? Činite li vi ovako ili da li se bar trudite da delujete tako?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
John Doe
|
 |
« Reply #1 on: 02, March 2010, 04:45:53 » |
Reply
|
Samo pravilo je izvanredno, i zaista bi svet bio bolje mesto da ljudi tako cine.
Mali problem je sto mnogi ljudi cine nepravdu i sa opravdanjem da je to probitacnije, i sa uverenjem da je bitno biti "uspesan" pa makar to znacilo i gazenje preko leseva.
Licno, pokusavam uvek i sa svakim prvo na lep nacin. I to vise puta, uz pokusaj da se napravi racionalan kompromis, u onom gde se ne slazemo. Ipak, nisam svetac, ako neko zaista misli da je njegov ili njen bezobrazluk izum za sva vremena, imam i druge metode u opticaju, da se ne lazemo.
|
|
|
|
|
|
Liberalno je desno, totalitarno je levo
---------
"Uvjek, uvjek ista priča"
|
|
|
Maza
štitonoša
|
 |
« Reply #2 on: 03, March 2010, 10:30:15 » |
Reply
|
Pravilo je sjajno, slažem se... Ali pošto smo mi generalno pasivni kao narod, nismo baš za neko ''delanje'', možda bi pravilo trebalo postaviti ovako:
''Ne čini drugome ono što ne bi želeo tebi da se desi'' ?
Zaista bih mnogim ljudima želela da pomognem i da im se nadjem onako kako bih želela da i meni neko pomogne. Često nisam u situaciji da to učinim, ali im, sigurno, neću ni odmoći, neću ih saplitati i vući ih za rukav...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aschen
Catwoman-Tehniko
Administrator

|
 |
« Reply #3 on: 03, March 2010, 11:32:56 » |
Reply
|
Mislim da je stvar u osvešćavanju našeg ponašanja. Kako vreme napreduje, čini mi se da ljudsko ponašanje nazaduje, u tom smislu da što se niže do instikata spuštamo , što više slobode dajemo ispoljavanju naših potreba i nagona, time smo savremeniji u društvu današnjice. Promišljeno ponašanje ipak nas ograničava i moramo stati, izbrojati i odgovoriti ili delovati. AKo u odgovoru osobi uračunamo (npr na poslu) korist ili štetu od našeg kompromisnog slaganja u odnosu na neslaganje, ako uračunamo efekat iznenađenja za pozitivno delovanje ili efekat recipročnosti u odnosu na negativno dleovanje, i još nekoliko samo činilaca, videćemo da naša postavka može dati veoma različite rezultate, koji se svode na to da njima dobijamo ili gubimo. Uvek negativno reagujući gubimo, čak i minimalan gubitak, kao gubitak energije na galamu ili svađu, ipak je gubitak. Čoveku se ipak čini, da ako nešto prešuti, ako ne kaže ili ne istera svoje da je na gubitku, mada nije. Po knjizi Celestinsko proročanstvo koja manje-više prepevava nekakave stavove iz nekih raznih oblasti, opisuje se biljka na čiji se rast deluje usmeravanjem lepih osećanja prema njoj. Neka stavrna istraživanja kažu da je to realno. Jedna moja poznanica , švajcarka, doselila se koad nas pre par godina i donela je jednu violinu koja je u njenoj porodici nekoliko generacija. Violina se redovno održava i ide na sva ta restauriranja kako je propisano. Kada ju je donela ovde, nakon par meseci pojavila se pukotina u drvetu. Devojka je inače protestanski teolog i voli sve tumačiti na specifičan način, koji i meni odgovara, rekla je da je kod nas toliko negativne energije kaoja oslobođena razorno kruži, da tako osetljive stvari ne mogu da podnesu i stradaju. Stradamo i mi samo se to ne vidi tako jasno.
Često kada pogledam grad, setim se te njene priče..džaba nove zgrade, džaba šminkanje grada, sve se nekako tiho ili brže ruši, kvari, sivi...
Ne trebaju nam nukleare da srušimo svet, mislim da to možemo i vlastitim mislima.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Irish Vučica
Umetnička Zlica Dobrica
paladin

|
 |
« Reply #4 on: 05, April 2010, 13:17:05 » |
Reply
|
Što sam starija to više mogu da istrpim i oćutim. Trudim se da dobro razmislim pre nego što nešto uradim ili kažem.
Sledim ovo Zlatno pravilo. Ako nekome ne mogu da pomognem, neću da odmažem.
Kada bi svako od nas razmišljao ovako kao mi koji pišemo na ovoj temi, i oni koji se slažu sa našim stavovima, svet bi izgledao drugačije.
Stvarnost je drugačija. Nepravda često pobeđuje pravdu, loše pobeđuje dobro.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
hozeombre
pridošlica
|
 |
« Reply #5 on: 07, April 2010, 00:30:06 » |
Reply
|
Secam se kada sam bio dete,majka bi me opomenula,kada se na ulici ne bi javio prolazniku sa dobro jutro ili dobar dan,pogotovo ako je osoba bila dosta starija.Da ne spominjem tetkanje i cikanje odraslih u komsiluku. Smatralo se kao nekultura,kada bih se komsiji obratio sa samo Stevo,bez onog cika Stevo.A od priprema kad se ide u goste,kako ces reci kad dodjemo,kad nas ponude sa necim,do polaska kuci,sve imalo svoje pravilo ponasanja. Secam se tog vremena,i moram da priznam,da smo u kraju u kojem sam odrastao skoro svi bili kao jedna familija.Sada vec nije tako.Moj kraj se pretvorio u deo necije narko teritorije,a roditelji u kraju,vecinom moji skolski drugovi i drugarice strepe za svoju decu!Sa cudjenjem se gleda na onoga,kome auto prenoci na ulici? Policija je nemocna,cak diskreditovana!A secam se pozornika Mileta,kada sam bio klinac.Mile je znao svako dete u svom reonu,i ko ima i koliko ima jedinica,te informacije je dobijao od nasih majki,koje su ga obavestavale,a da mi ne znamo.Kao od milicije se nista ne moze sakriti!Definitivno treba biti fin,kulturan,pazljiv,obziran prema svom okruzenju,bilo da se radi o porodici,poslu,komsijama.NIJE TESKO BITI FIN!!! Mali savet,nije na odmet,znati i po nesto o samoodbrani,cisto ako se finoca pogresno protumaci.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
John Doe
|
 |
« Reply #6 on: 08, April 2010, 05:52:38 » |
Reply
|
Secam se kada sam bio dete,majka bi me opomenula,kada se na ulici ne bi javio prolazniku sa dobro jutro ili dobar dan,pogotovo ako je osoba bila dosta starija.Da ne spominjem tetkanje i cikanje odraslih u komsiluku. Smatralo se kao nekultura,kada bih se komsiji obratio sa samo Stevo,bez onog cika Stevo.A od priprema kad se ide u goste,kako ces reci kad dodjemo,kad nas ponude sa necim,do polaska kuci,sve imalo svoje pravilo ponasanja. Secam se tog vremena,i moram da priznam,da smo u kraju u kojem sam odrastao skoro svi bili kao jedna familija.Sada vec nije tako.Moj kraj se pretvorio u deo necije narko teritorije,a roditelji u kraju,vecinom moji skolski drugovi i drugarice strepe za svoju decu!Sa cudjenjem se gleda na onoga,kome auto prenoci na ulici? Policija je nemocna,cak diskreditovana!A secam se pozornika Mileta,kada sam bio klinac.Mile je znao svako dete u svom reonu,i ko ima i koliko ima jedinica,te informacije je dobijao od nasih majki,koje su ga obavestavale,a da mi ne znamo.Kao od milicije se nista ne moze sakriti!Definitivno treba biti fin,kulturan,pazljiv,obziran prema svom okruzenju,bilo da se radi o porodici,poslu,komsijama.NIJE TESKO BITI FIN!!! Mali savet,nije na odmet,znati i po nesto o samoodbrani,cisto ako se finoca pogresno protumaci.
Lepo podsecanje na to kako je nekad bilo.  A samoodbrana uvek dobro dodje, kako s pravom rekoste, jer se danas malo ko obazire na finocu, u modi su nesto grublje metode.
|
|
|
|
|
|
---------
|
|
|
Aschen
Catwoman-Tehniko
Administrator

|
 |
« Reply #7 on: 08, April 2010, 09:39:50 » |
Reply
|
Ja čitam Tao Te Ching i već se osećam mnogo boljom  i tolerantnijom, mudracem skoro da kažem  ... No nekad sam u zbilja velikom iskušenju da komšijama pustim nervni gas. 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Verena
Fatalna filosofkinja
Heroina

|
 |
« Reply #8 on: 08, April 2010, 16:55:04 » |
Reply
|
...ne slazem se sa ovim cinjenjem istog kako bi dobio isto, jer ako je osoba A mazohista, nista ne dobija time sto ne nanosi bol osobi B, posto u tom slucaju ni osoba B nece naneti zeljenu bol osobi A...
...znaci smesno je raditi drugom isto ono sto ti drugi radi...vazno je shvatiti sta je to sto taj drugi zeli da mu se radi, a ne na nacin ove pojednostavljene i samozive besmilice tipa ` sad cu ja njemu pa ce on meni isto tako i svet ce biti bolji zato sto ja radim dobro a onaj drugi mi uzvraca`
...preterana dobrota, finoca, neznost, pravednost i ostale bozanstvene stvari, nisu nista ako ti lose stoje i ako svi vide da su odglumljene
...sto samo znaci, budimo svi ono sto jesmo pa cemo lako...
|
|
|
|
|
|
...sta mi treba u zivotu moooom da se zakacim sa dzonom dooom, karme i popularnost, da li je sve to stvarnost joooj ...
|
|
|
|
John Doe
|
 |
« Reply #9 on: 09, April 2010, 03:31:50 » |
Reply
|
...ne slazem se sa ovim cinjenjem istog kako bi dobio isto, jer ako je osoba A mazohista, nista ne dobija time sto ne nanosi bol osobi B, posto u tom slucaju ni osoba B nece naneti zeljenu bol osobi A...
...znaci smesno je raditi drugom isto ono sto ti drugi radi...vazno je shvatiti sta je to sto taj drugi zeli da mu se radi, a ne na nacin ove pojednostavljene i samozive besmilice tipa ` sad cu ja njemu pa ce on meni isto tako i svet ce biti bolji zato sto ja radim dobro a onaj drugi mi uzvraca`
...preterana dobrota, finoca, neznost, pravednost i ostale bozanstvene stvari, nisu nista ako ti lose stoje i ako svi vide da su odglumljene
...sto samo znaci, budimo svi ono sto jesmo pa cemo lako...
Ime nesto u tome.  Pokusaj da se bude svetac i da se cini samo dobro, samo ono sto se smatra pozitivnim ili prihvatljivim cesto moze da donese vise zla nego dobra. Bilo bi prijatnije, pa mozda i mnogo lakse da su svi umiveni, nasmeseni i da pokusavaju da budu dobri. Medjutim, tako stvari nikad ne funkcionisu u praksi. A ako stvari tako ne funkcionisu u praksi, znaci da je rec samo o idealu koji nema mnogo veze sa realnim zivotom. Pravo pitanje svih pitanja je: sta ciniti kada drugi cine zlo? (ili ono sto je po nasem misljenju zlo). Kako odgovoriti na to? Odmah da se izjasnim, mislim da nema definitivnog odgovora na to. Ponekad valja odgovoriti istom merom, a ponekad je bolje povuci se ili se samo nasmesiti i cekati da oluja prodje.
|
|
|
|
|
|
---------
|
|
|
Verena
Fatalna filosofkinja
Heroina

|
 |
« Reply #10 on: 17, April 2010, 19:33:58 » |
Reply
|
...cini drugom kako bi zeleo da oni cine tebi, je sasvim antihriscanska strategija, jer znamo sta hriscani treba da rade kad im drugi cini zlo...ako su hriscani okrenuce drugi obraz, ako nisu, onda ce da lupaju glavu sta da rade  ...inace i dalje mislim da nikad nista sebicnije i jadnije nisam cula od reciprociteta dobrote, radis nesto dobro da bi ti to bilo uzvraceno, pa to je bljak ako vec u sebi ne nosis dobrotu koja moze i ne mora da ti se vrati... \ ...zapravo ne znam sta je gluplje da li ciniti dobro da bi i drugi tebi isto cinili, ili ciniti zlo da bi i tebi isto cinili ...mislim kako odluciti od ova dva i kako naterati da oni drugi uzvrate bas isto 
|
|
|
|
|
|
...sta mi treba u zivotu moooom da se zakacim sa dzonom dooom, karme i popularnost, da li je sve to stvarnost joooj ...
|
|
|
|
John Doe
|
 |
« Reply #11 on: 18, April 2010, 06:13:08 » |
Reply
|
Najbolje je ciniti drugima zlo, da bi tebi uzvratli dobrom.  Mada i obratno ima svoje simpatice strane.
|
|
|
|
|
|
---------
|
|
|
|
John Doe
|
 |
« Reply #12 on: 20, April 2010, 15:52:15 » |
Reply
|
...cini drugom kako bi zeleo da oni cine tebi, je sasvim antihriscanska strategija, jer znamo sta hriscani treba da rade kad im drugi cini zlo...ako su hriscani okrenuce drugi obraz, ako nisu, onda ce da lupaju glavu sta da rade  ...inace i dalje mislim da nikad nista sebicnije i jadnije nisam cula od reciprociteta dobrote, radis nesto dobro da bi ti to bilo uzvraceno, pa to je bljak ako vec u sebi ne nosis dobrotu koja moze i ne mora da ti se vrati... \ ...zapravo ne znam sta je gluplje da li ciniti dobro da bi i drugi tebi isto cinili, ili ciniti zlo da bi i tebi isto cinili ...mislim kako odluciti od ova dva i kako naterati da oni drugi uzvrate bas isto  Zapravo, da napisem još jednom šta mislim, ovog puta bez zajebancije, da, ne treba ocekivati dobrotu na svako dobro delo, jer je onda svrha te dobrote sasvim prakticna i sebicna.
|
|
|
|
|
|
---------
|
|
|
Aschen
Catwoman-Tehniko
Administrator

|
 |
« Reply #13 on: 20, April 2010, 16:07:40 » |
Reply
|
cini drugom kako bi zeleo da oni cine tebi, je sasvim antihriscanska strategija,
jer znamo sta hriscani treba da rade kad im drugi cini zlo...ako su hriscani okrenuce drugi obraz, Isto koliko je antihrišćanski i "Ljubi bližnjeg svoga kao samog sebe..." 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Verena
Fatalna filosofkinja
Heroina

|
 |
« Reply #14 on: 23, April 2010, 19:47:21 » |
Reply
|
cini drugom kako bi zeleo da oni cine tebi, je sasvim antihriscanska strategija,
jer znamo sta hriscani treba da rade kad im drugi cini zlo...ako su hriscani okrenuce drugi obraz, Isto koliko je antihrišćanski i "Ljubi bližnjeg svoga kao samog sebe..."  ...kakve veze ima apstraktna ljubav sa cinjenjem nekog dela za koje se ocekuje da ti se vrati nazad isto tako fino upakovano kao sto je predato? ...a da ne polemisem o tome kako mnogi ljudi sebe ni priblizno ne vole koliko vole druge...za mene je hriscanski ono sto je dobro i realno, a ne ono sto samo pise da je hriscanski...
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|