Aschen
Catwoman-Tehniko
Administrator

Herr Flick, where are you?
|
 |
« on: 17, February 2010, 12:04:23 » |
Reply
|
Карневалски говор мржње Време поклада захватило је и Хрватску, а у појединим местима су као оличење свих зала вешали и спаљивали Јована и Стевана У финалу локалних машкара у месташцу Бадерна код Пореча обешен је „Стеван”
Од нашег сталног дописника Загреб, 11. фебруара – Време карневала, које у Хрватској називају покладе, машкаре или фашник, претцивилизацијских давнина је народно весеље којим се у ово доба године најављује одлазак зиме и са њом свих дотадашњих проблема и зала који су погађали ту друштвену заједницу и наступање новог узлета живота, новог пролећа. Зато их карактерише разуздано весеље, а у финалу се веша и спаљује симболично зло у облику неке накарадне лутке с истим таквим именом.
У шибенском крају, конкретно у Водицама, њега од давнина називају Крњо, али је у „новим друштвеним околностима” добио ново име: Водичани од осамостаљења Хрватске на својим машкарама редовно вешају и спаљују „Јована”, а све уз организациону и осталу помоћ Туристичке заједнице и места Водице, које углавном и живи од туризма, оног летњег. Прошле године, подсетимо, хрватска туристичка пропаганда пуном снагом се окренула и туристима из Србије, на које наравно рачунају и у овом крају, а на сву срећу нико не спаљује „Јована” усред лета.
Ових дана у Водицама су мало зазирали због лошег и хладног времена, али најављујући ову фолклорно-туристичку приредбу карневалска градоначелница Татјана Роца је за шибенске новине весело изјавила: „Угријаћемо се када спалимо Јована!”
Да ту нешто није у реду ових дана је указао тек електронски портал „Х-алтер” назвавши овакву веселу праксу „Фашник с мирисом фашизма”, јер значи директни говор мржње и вређање, зна се које, етничке заједнице петнаестак година после окончања рата, на шта не реагује нико од службених представника средине у којој се то дешава.
Настојећи да дођу до неких одговора о овој морбидној појави, потражили су и неке афирмисане саговорнике. Председник Грађанског одбора за људска права Зоран Пусић је тај нови обичај прокоментарисао да су Крњу „могли назвати и Макс Лубурић” (по усташком крвнику), али то још није забележено. Он сматра да „законско санкционисање није решење, јер би оно довело до ситуације у којој би организатори добили легитимацију бораца за слободу мишљења, већ је нужна јавна осуда, јер једино тако они који организују јавно спаљивање лутке која се назива Јован могу схватити колико је такво понашање погрешно и срамотно”.
Локални представник српске заједнице Петар Пашић (председник Већа српске националне мањине Шибенско-книнске жупаније) каже да му овакво понашање „на личном нивоу смета”, али не види шта би могао урадити да се такво стање промени.
„Више ми смета што из свог стана на шибенским Водицима свакодневно већ годинама гледам натпис на зиду ’Србе на врбе’, који још нико није нашао за сходно да уклони”, каже он.
Из шибенске полиције службено одговарају да „никакву пријаву нису примили, а ако неко сматра да се ради о говору мржње или нечем другом слободно то може пријавити, пре тога полиција нема основе за поступање”. У Хрватској је, иначе, од 1. јануара 2009. године на снази Закон о сузбијању дискриминације.
Случај водичког „Јована”, међутим, није усамљен у Хрватској. Нешто другачија прича, али са истим епилогом и „чудном” друштвеном свести, догодила се ових дана тамо где се најмање очекују овакви испади – у Истри, у месташцу Бадерна код Пореча. У финалу локалних машкара тамо је обешен „Стеван”, после чега – како пише познати хрватски коментатор Маринко Чулић – „остаје горак осећај срамоте због које би многи требало исте секунде да пропадну у земљу, али нико нигде није пропао”.
Мештани Бадерне су овим „увредљивим именом” почастили свог жупника Стипана Бошњака зато што се енергично побунио против њихове машкаре назване „Мижерија” (због актуелне економске кризе) која је била украшена и доминирајућим мушким органом, што је и изазвало светог човека. Да му се освете, своју лутку за вешање су затим назвали „Стеван” (као увредљиву асоцијацију на његово име), а жупник се јадао у домаћем „Гласу Истре” да „овакву увреду католички свештеници нису доживели чак ни у време Југославије”.
Да ли је ту неко дубље увређен – на пример читава једна етничка заједница чијих припадника у том делу Хрватске има поприлично – није пало на памет ни мештанима Бадерне, али ни месном жупнику, јер њима је сасвим „нормално” да се најтеже увреде данас у Хрватској изричу када се алудира на српску припадност. А Европа чека раширених руку.
http://www.politika.rs/rubrike/Svet/Karnevalski-govor-mrznje.sr.html
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
John Doe
|
 |
« Reply #1 on: 17, February 2010, 13:26:13 » |
Reply
|
Stanovnici tog kraja, slucajno ih znam, u mladjim danima sam tamo letovaopar puta, su, cast izuzecima, uzasno zadrti i netrpeljivi ljudi. S tim da ne trpe nikog. Za strance generalno postoji naziv "fureshti", i oni su niza bica bili jos u vreme stare SFRJ, sto je samo po sebi smesno jer je taj kraj prilicno siromasan i zivi samo od turizma. Mozda sa izuzetkom Italijana, ti ljudi zaista mrze ceo svet. Sa druge strane, prirodne lepote privlace turiste i privlacice ih. Priroda kao kontrast ljudskoj naravi? Jedna od najsmesnijh, istinitih anegdota koju sam cuo u tom kraju je da je svojevremeno cak i lokalni zupnik morao da propoveda svojoj pastvi da bude malo tolerantnija prema komsijama "one druge" veroispovesti. 
|
|
|
|
|
|
Liberalno je desno, totalitarno je levo
---------
"Uvjek, uvjek ista priča"
|
|
|
seba11321
štitonoša
|
 |
« Reply #2 on: 24, February 2010, 08:36:56 » |
Reply
|
Normalno da ima jos odvratnih fasista,nacista i tako lista ide dalje.Ja bi uradio njima ono sto su oni radili Jevrejima:'Nema vise prastanja,radi ono sto se mora'
|
|
|
|
|
|
Sija Sunce kao zlato,Svi u napad samo hrabro,znaj da u Beogradu danas je dan za pobedu.
|
|
|
jagodinsky
Tata-Brada
vitez od okruglog stola

Samo vas gledam!
|
 |
« Reply #3 on: 24, February 2010, 14:51:42 » |
Reply
|
Nisam ni malo iznenađen. Hrvati su odavno opsednuti Srbima i nikako ne mogu da nas podnesu iz razloga koje sam dosta puta već navodio.
|
|
|
|
|
|
„Tamo gde dvojica misle isto, jedan je suvišan!“ (Vinston Čerčil)
|
|
|
Aschen
Catwoman-Tehniko
Administrator

|
 |
« Reply #4 on: 01, March 2010, 14:09:08 » |
Reply
|
Normalno da ima jos odvratnih fasista,nacista i tako lista ide dalje.Ja bi uradio njima ono sto su oni radili Jevrejima:'Nema vise prastanja,radi ono sto se mora'
Nikome se vraćati ne može "milo za drago", prošli rat je to dokazao. Generalizovati ceo hrvatski narod zbog mišljenja jednog dela naroda nije u redu. Ja volim hrvatsko more, no ne volim da letujem tamo baš iz sličnih razloga. Kao komentar na gornji tekst jedan Srbin je napisao d aje par godina unazad letovao u Hrvatskoj i nije imao problema do sitnih neprijatnosti zbog BG tablica i kad progovori ekavski i da par ljudi mu ne može upropastiti odmor, no, Grčka je upravo postala dostupnija olakšanjem viznog režima i zašto bi on za svoj novac, strepio kraj hrvatskog mora, kad slobodno može da se za iste pare opušta na grčkom moru... Mislim da sličan odgovor bih i sama dala ove godine 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jagodinsky
Tata-Brada
vitez od okruglog stola

Samo vas gledam!
|
 |
« Reply #5 on: 01, March 2010, 22:41:44 » |
Reply
|
„Hrvatsko more“!? Pa sam pogled na mapu „njihove lijepe“ je dovoljan dokaz da je to veštačka i nasilna tvorevina!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
John Doe
|
 |
« Reply #6 on: 02, March 2010, 04:26:15 » |
Reply
|
Osveta nikad ne donosi nista dobro, kako je Aschen lepo primetila.  Ljudi koji ne vole nikog su sami sebi teret, ma kojoj naciji da pripadaju. Sasvim je moguce da se neki ljudi i dobro provedu u tom kraju, pod uslovom da imaju nekog prijatelja Dalmatinca, ili da su poreklom odande. Ja verujem u neku vrstu kosmicke pravde, da svakog na kraju stigne ono sto je zasluzio. sa druge strane, mislim da nasilje nikad nije kljuc za bilo koju situaciju.
|
|
|
|
|
|
---------
|
|
|
zvonko_K
Bečka škola-smjer Balkan
vitez

|
 |
« Reply #7 on: 02, March 2010, 09:36:02 » |
Reply
|
„Hrvatsko more“!? Pa sam pogled na mapu „njihove lijepe“ je dovoljan dokaz da je to veštačka i nasilna tvorevina!
To Vam je Vasilije Krestić ispričao?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aschen
Catwoman-Tehniko
Administrator

|
 |
« Reply #8 on: 02, March 2010, 10:59:12 » |
Reply
|
Osveta nikad ne donosi nista dobro, kako je Aschen lepo primetila.  Ljudi koji ne vole nikog su sami sebi teret, ma kojoj naciji da pripadaju. Sasvim je moguce da se neki ljudi i dobro provedu u tom kraju, pod uslovom da imaju nekog prijatelja Dalmatinca, ili da su poreklom odande. Ja verujem u neku vrstu kosmicke pravde, da svakog na kraju stigne ono sto je zasluzio. sa druge strane, mislim da nasilje nikad nije kljuc za bilo koju situaciju. Jedan moj prijatelj, srbin, morao je da provede neko vreme u Ljubuškom, poznatom po Hercegovcima koji se malo rrazlikuju od antisrpski nastrojenih dalamatinaca. Provodio je svaki dan sa njima i kad su već provalili da je Srbin, rekli su-ajde, moramo te trpiti , pa naći ćemo si drugu zabavu i odveli ga u Mostar gde su zezali muslimane. Hoću reći , da kod nas, govorim o krajevima gde se nekad mnogo mrzelo i ratovalo, kao da je ostala potreba za tom mržnjom i šovinizmom, no ova priča je samo jedan od mnogih primera koje znam da druženje između veoma različitih strana može da postoji .
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aschen
Catwoman-Tehniko
Administrator

|
 |
« Reply #9 on: 02, March 2010, 11:39:12 » |
Reply
|
Ovo mi se nekako uklopilo u temu a malopre ga videh: "У земљи мржње највише мрзе онога ко не умије да мрзи." Иво Андрић
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
John Doe
|
 |
« Reply #10 on: 02, March 2010, 15:53:40 » |
Reply
|
Osveta nikad ne donosi nista dobro, kako je Aschen lepo primetila.  Ljudi koji ne vole nikog su sami sebi teret, ma kojoj naciji da pripadaju. Sasvim je moguce da se neki ljudi i dobro provedu u tom kraju, pod uslovom da imaju nekog prijatelja Dalmatinca, ili da su poreklom odande. Ja verujem u neku vrstu kosmicke pravde, da svakog na kraju stigne ono sto je zasluzio. sa druge strane, mislim da nasilje nikad nije kljuc za bilo koju situaciju. Jedan moj prijatelj, srbin, morao je da provede neko vreme u Ljubuškom, poznatom po Hercegovcima koji se malo rrazlikuju od antisrpski nastrojenih dalamatinaca. Provodio je svaki dan sa njima i kad su već provalili da je Srbin, rekli su-ajde, moramo te trpiti , pa naći ćemo si drugu zabavu i odveli ga u Mostar gde su zezali muslimane. Hoću reći , da kod nas, govorim o krajevima gde se nekad mnogo mrzelo i ratovalo, kao da je ostala potreba za tom mržnjom i šovinizmom, no ova priča je samo jedan od mnogih primera koje znam da druženje između veoma različitih strana može da postoji . Naravno da moze. Pa broj medjunacionalnih brakova u krajevima kakvi su moja Vojvodina, Slavonija i Baranja, ili Bosna je bio veoma visok pre ratova devedesetih. U osnovi, sve nacije na prostoru bivse SFRJ, sem mozda Slovenaca koji su stvarno prica za sebe, i Albanaca, koji su ipak bili etnicka manjina, imaju slican mentalitet. Srbi i Hrvati pogotovo.
|
|
|
|
|
|
---------
|
|
|
jagodinsky
Tata-Brada
vitez od okruglog stola

Samo vas gledam!
|
 |
« Reply #11 on: 02, March 2010, 22:35:35 » |
Reply
|
To Vam je Vasilije Krestić ispričao? Ovo je stvarno moja originilna misao. Drago mi je ako je to isto ikada napisao ili rekao i Vasilije Krestić ali ja to stvarno nisam čuo. Meni je dovoljno da imam oči i malo mozga pa da kad-kad ubodem po neku istinu!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
zvonko_K
Bečka škola-smjer Balkan
vitez

|
 |
« Reply #12 on: 02, March 2010, 22:47:08 » |
Reply
|
G. Krestić je poznat kao jedan od hrvatomrzaca Njega muči, koliko se sjećam njegovih izjava-hrvatski jezik i Jadran Ne, niste originalni, samo ste me podsjetili na izjave dotičnog gospodina. Pozdrav i bez zamjerke 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jagodinsky
Tata-Brada
vitez od okruglog stola

Samo vas gledam!
|
 |
« Reply #13 on: 03, March 2010, 15:11:05 » |
Reply
|
Naravno da Vam ništa ne mogu lično zameriti, PG zvonko_k, Vi ste pametan mlad čovek koji sebe smatra Hrvatom i ja ne mogu, sve i da želim, imati išta protiv toga. Na kraju krajeva - pa niste Vi za to krivi!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Čiča
Десна полутка
viteški kandidat

|
 |
« Reply #14 on: 09, March 2010, 01:46:38 » |
Reply
|
ПГ Дое, оно о мешовитим браковима је био изум комунизма. Пре тога их није било осим на нивоу инцидента. Успут, није ни чудо да Срби и Хрвати( барем већина њих изостављам Загорце и Чакавце) су јако слични када је то по свему један народ у две конфесије. Нарочито у далматинској Загори и деловима БиХ.
|
|
|
|
|
|
'Над Краљевом жива ватра сева....' 'Ко издао Pадована не дочекао Ђурђевдана'
|
|
|
|