Naomi Wolf, jedna od najžešćih kritičarki neoliberalizma i američke političko-kulturne dominacije na osnovu istoimene knjige snimila je i film- End of America.
Autorka govori o tome, da u svetu, svi dosadašnji autokratski režimi, desno ili levo orijentisani imali su nekih 10 zajedničkih koraka razvoja i da u Americi od 11.09, do sada učinjeni su svi ti koraci.
Radi se o istraživačkom radu kroz koji Naomi Wolf argumentira tezu da je George W. Bush koristio istih 10 postupaka kojima su kroz povijest fašistički režimi kontrolirali društvo: „Tu nije važna sama kategorija fašizma, ili, pak, lijeve ili desne političke opcije, nego činjenica da navedenih deset koraka vodi stvaranju zatvorenog društva - uveo ih je Mussolini, njega je imitirao Hitler, a Hitlera je kopirao Staljin,“ komentira Wolf i dodaje da su se do danas izredali još mnogi diktatori koji su usavršili sistem jer je istorijski potvrđeno da su i veliki i mali diktatori primjenjivali istih 10 koraka, koji nadilaze ideologije.
Politički progoni, prisluškivanja, nezakonita zatvaranja, mučenja, onemogućavanje građanskog aktivizma, plaćeničke vojske na ulicama kako Iraka tako i New Orleansa - sve je to, dokazuje teoretičarka postala američka stvarnost u proteklim godinama.
Osoba čiji su roditelji preživjeli holokaust govorila mi je kako se sve ovo već dogodilo u Njemačkoj, a ja sam joj odvratila: - Ma daj, ovo je Amerika! Onda mi je pod nos gurnula knjige i rekla: - Čitaj! Ostala sam šokirana, prepričava Wolf.
„Problemi o kojima govorimo nisu samo američki, zbog njih se vode borbe diljem svijeta. Htjeli smo ilustrirati na koje se načine zatvaraju otvorena društva i kako se proces može obrnuti. Više se ne smiju sukobljavati ljevica i desnica, nego tiranija i sloboda.
Otvorenost građanskog društva je svugdje ugrožena, tako da bih voljela da publika film prihvati kao alegoriju, a ne kao reportažu o SAD-u,“ napominje Naomi Wolf te ističe da je najmoćnije građansko oruđe prosvjedovanje, koje uz izlazak na ulice mora uključivati miroljubivo zaustavljanje prometa što izaziva i blokadu poslovanja, čime se vrši pravi pritisak na vladajuće.
U demokraciji imate obvezu neprestano se buniti protiv nepravde. U istinskoj demokraciji ljudi su uvijek buntovnici, ističe Wolf, upozoravajući kako su nacionalizam odnosno "lažni patriotizam", šovinizam svake vrste te olako prihvaćanje opresije koja se događa nekom drugom - sigurni putevi u totalitarni poredak.