[x] Dobrodošli na forum Okrugli sto. Kao gost ne mozete ostavljati komentare i ucestvovati u diskusijama. Zato vas pozivamo da se registrujete i zauzmete svoje mesto za Okruglim stolom.

okruglisto.com
30, July 2010, 00:23:47 *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News:
Od Srba poticu svi Slaveni?
Pages: [1] 2   Go Down
  Print  
Author Topic: Дали је нови раскол на помолу?  (Read 920 times)
CTEBA
Канадски питон
Administrator

« on: 11, September 2009, 22:20:17 »
ReplyReply

Два чланка у данашњем Блицу су привукла пажњу.
Први говори о расцепљености унутар СПЦ и о непомирљивим струјама које гледају свој интерес а не интерес сПЦ.
Интересантно је да се као вође најачег клана у СПЦ наводе Владике Василије и Пахомије за које је документовано да су радили за УДБу а Пахомије је и педофил који се извукао од осуде само захваљујући развлачењу почетка процеса да би случај застарио.
Уместо да их изјуре из СПЦ како ствари данас стоје један од њих може лако да постане следећи Патријарх.
Не могу да разумем какав смо то народ када све то толеришемо?

http://www.blic.rs/temadana.php?id=110236

Други чланак је о Владици Артемију и његовим примањима.
Незнам дали је ово сасвим тачно јер немају изјаву или одговор Владике Артемија тако да ово може да буде само наставак кампање против њега због његовог оштрог става по питању Космета.

http://www.blic.rs/temadana.php?id=110245

До сада сам мислио да је овај наш Канадски назови Владика јединствен случај али изгледа да је све на врху СПЦ из истог калупа.
Irish Vučica
Umetnička Zlica Dobrica
paladin

« Reply #1 on: 12, September 2009, 11:14:32 »
ReplyReply

Јуче је био празник -Усекованије главе Светог Јована Крститеља.
Јуче је Патријарх Српски господин Павле напунио 95 година.

Не спорим да неке интерне ствари у СПЦ нису у реду.

Али сам помало љута што медији, у последње време " Блиц " пишу лоше о СПЦ на дан великих празника.

Текстови са негативном конотацијом према СПЦ појављују се уочи или на дан празника.

Да ли то атеисти покушавају да створе још већи немир међу верницима баш на празник, или..

То је некада радио Б92 уочи Божића и Васкрса.

Сада то ради " Блиц ".

Срамота.

CTEBA
Канадски питон
Administrator

« Reply #2 on: 25, September 2009, 16:42:20 »
ReplyReply

Изгледа да је камен почео да се котрља низбрдо.
У Аустралији Владика Иринеј је оштро напао Владику Дамаскина (расчињен од стране СПЦ) јер је дошао да организује 4 црквено школске општине и да направи нову Епархију.
Како испаде уместо четири сада му се прикључило шест Цркава које су биле под СПЦ.
У Западној Европи за сада су три Цркве изразиле спремност да се одвоје од СПЦ.
Шта се дешава у Северној Америци још увек није јасно али тренутно око 50 Цркава најављују спремност да се издвоје из СПЦ и прикључе ново насталој Слободној Српској Православној Цркви.
Главни разлог је понашање Владика СПЦ, отимање новца, расипање на луксуз и неморалан живот.
1963 до раскола је дошло углавном под притиском власти у тадашњој Југославији док како ствари стоје сада ово почиње да буде општи народни покрет.
Ако до овог раскола дође овог пута ће он бити много озбиљнији јер колико могу да чујем овде сви који желе дасе одвоје не пристају ни на какав компромис већ траже потпуно чишћење СПЦ од свих неморалних и корумпираних Владика и Свештеника.
За сада у СПЦ ни не помишљају на тако нешто већ траже безусловну послушност.
Hamlet
Bидијански краљевић
vitez

Живела Велика Србија! www.badnjak.com

« Reply #3 on: 26, September 2009, 02:06:54 »
ReplyReply

Видећеш, на крају ћемо се вратити Перуну.
Kafica

Данашњи Блиц пише
http://www.blic.rs/drustvo.php?id=112542

nezadovoljni stavovima amfilohija
Trojica vladika napuštaju Sinod

Teškom mukom i dugotrajnim pregovorima na majskom zasedanju Sabora formirana crkvena vlada, kako stvari stoje, raspašće se posle samo četiri održane sednice.

http://forum.badnjak.com
Србија је вечна док су јој деца верна
comrade.bitanga
Barbarossa
vitez

Без длаке на језику...

« Reply #4 on: 26, September 2009, 11:29:30 »
ReplyReply

Као неко ко је дубоко разочаран у деловање СПЦ последњих пар деценија не жалим много ако и до раскола дође. Можда ће им то помоћи да сагледају све своје грешке и почну да брину о духовности своје пастве, а престану да се баве дневном политиком... По свему судећи СПЦ је игубила компас и свесно или несвесно постала главно оруђе у срозавању ионако подривених вредности Српства... Иначе сматрам да је СПЦ главни кривац за расипање Српства засновано на конфесионалним разликама...

Нико не зна што наш Србина знаде, нико нема што Србин имаде!!!

чистокрвни српски пастув
коме се баш ј... што је Србин

Напиши поново, али овај пут с позитивним мислима...
Nuklearni metafizičar
380V
vitez od okruglog stola

apostol

« Reply #5 on: 27, September 2009, 17:27:44 »
ReplyReply

Иначе сматрам да је СПЦ главни кривац за расипање Српства засновано на конфесионалним разликама...

Slažem se!

Nesrećna SPC je jedina kriva što je korpus srpskog naroda nepovratno izgubio:
 - Srbe katolike (Dubrovnik, Dalmacija, Slavonija, Zagreb, Trst, Albanija...)
 - Srbe islamske vere (Bosna, Raška oblast, Gora...)
 - Srbe Mojsijeve vere (svuda po Srbiji, a sada u Americi, Izraelu...)

4 apostola Džimija Hendriksa: Džimi Pejdž, Džef Bek, Čak Beri i Mark Nopfler
CTEBA
Канадски питон
Administrator

« Reply #6 on: 27, September 2009, 18:55:40 »
ReplyReply

Проблем је да се у дијаспори осипају Срби православне вере.
Незнам кко је кривац за то али не видим да су Владике и Свештенство урадили много по том питању.
Углавном разне организације покушавају да их задрже док се нажалост црквена хијерархија брине углавном како да узме што више новца.
comrade.bitanga
Barbarossa
vitez

Без длаке на језику...

« Reply #7 on: 27, September 2009, 22:12:29 »
ReplyReply

Проблем је да се у дијаспори осипају Срби православне вере.
Незнам кко је кривац за то али не видим да су Владике и Свештенство урадили много по том питању.
Углавном разне организације покушавају да их задрже док се нажалост црквена хијерархија брине углавном како да узме што више новца.

Не видим разлога зашто је толико нужно везивање Српства уз Православље... Друго, не видим да друге културе у расејању ван Европе нужно чувају своје културне вредности, укључујући ту и конфесионалну припадност из завичаја, односно предака... Треће, не видим разлога зашто бих уопште подржавао цркву која a priori обележава групу Срба грешницима...

Cheers...

Нико не зна што наш Србина знаде, нико нема што Србин имаде!!!

чистокрвни српски пастув
коме се баш ј... што је Србин

Напиши поново, али овај пут с позитивним мислима...
CTEBA
Канадски питон
Administrator

« Reply #8 on: 28, September 2009, 13:28:56 »
ReplyReply

Погледајте Грчку Цркву, Руску Цркву, Бугарску Цркву, канонски непризнату Македонску Цркву па ми онда кажите да друге Цркве не брину о људима/женама своје националности и не очувавају националност широм света.
Ово о групи Срба који су грешници не разумем.
Ако су нешто згрешили онда су грешници ту нема шта да Црква решава.
John Doe
Libero
Administrator

« Reply #9 on: 28, September 2009, 13:55:39 »
ReplyReply

Не видим разлога зашто је толико нужно везивање Српства уз Православље... Друго, не видим да друге културе у расејању ван Европе нужно чувају своје културне вредности, укључујући ту и конфесионалну припадност из завичаја, односно предака... Треће, не видим разлога зашто бих уопште подржавао цркву која a priori обележава групу Срба грешницима...

Cheers...

U teoriji, nije nuzno vezivanje srpstva i pravoslavlja, ali u praksi, koliko znate Srba, bez obzira na sadasnja verska opredeljenja, koji nisu iz porodica koje su poreklom pravoslavne?

Kulture u rasejanju uvek cuvaju neke elemente kulture naroda kome njihovi pojedinci pripadaju. Koji elementi ce se sacuvati, zavisi od kulture i naroda.
Medjutim, kladio bih se u sve sto imam, na osnovu istorijskih iskustava Srba, i na osnovu licnih zapazanja, da deca, specijalno iz mesanih brakova, koja odrastaju u dijaspori, ako nisu na neki nacina vezana za SPC, vec u sledece dve generacije nece biti ni Srbi.

Znate, imali su Srbi u Austro- Ugarskoj, Vasi i moji preci, i plemstvo, koje je dobijalo titule od austrijskog Cara i Kralja, pa gde je ono sada? Pozenili su se Nemicama i Madjaricama, i vec u sledece dve generacije, njihovi potomci sa ponosnim srpskim prezimenima, kao Bakics, Csarnojevics i slicnim, vise nisu bili Srbi.

Zatim previdjate da Srbi nisu neki zapadnoevropski narod, na primer, Francuzi, za koje je pripadnost naciji pre svega francuski jezik i zivljenje u Francuskoj, a katolicizam samo nasledje koje vise nema mnogo veze sa kulturom. Srbi su narod koji je sklon da pojednostavljuje stvari, i koji nije prosao onaj isti razvojni  put kao pomenuti Francuzi. I narod kojem je veoma potrebno neko vezivno tkivo koje bi moglo da ga ucini jedinstvenim. Ma koliko da je delom vrlo arhaicno, pravoslavno hriscanstvo jeste takvo vezivno tkivo. Odnosno, drugog zasada nema, ma kako da je to lose po Srbe.

Svest o istoriji srpske drzave nije cuvala katolicka crkva, mada je uvek bilo istaknutih Srba katolika, od vremena Stefana Nemanje, koji je krsten najpre u katolickoj crkvi, kad je rodjen, i Nikole Buce, istaknutog "predsednika vlade i minisra finansija", kako bi se danas reklo, pa sve do Meda Pucica, Iva Andrica, Iva Cipika i Baltazara Bogisica, da pomenem samo neke. Nije ga cuvala ni muslimanska zajednica.

Medju Srbima katolicima su se cesto regrutovali neki od najvecih srpskih umova.

Medjutim, veliko je pitanje koliko je tu pravoslavlje zasmetalo kao pretnja interkonfesionalnom jedinstvu po sebi, a koliko je u pitanju najpre srpska iskljucivost prema drugacijima.

Pa ja sam na svom vlastitom forumu povremeno tretiran kao neko na pola puta do izdajnika, samo zato sto pored srpskog identiteta imam i regionalni, isto kao sto imam i politicki identitet, i zato sto imam drugacije predstave o nekim stvarima.

Sta bi tek bilo da sam katolik, ili da se zalazem za neke manje nacionalno obojene stavove?

Nije mi zelja da kukam, nego da ukazem na to da naprosto nema dovoljno smisla za drugacije, nije blo smisla da se od srpstva napravi integrativni sistem ideja, kakav je postojao jos u vreme Svetozara Miletica, Ilije Garasanina, ili cak i crnogorskog kralja Nikole, koji je itekako srbovao po shemi intergalnog srpstva. A najbolji saradnici mu nisu bili u Beogradu, nego u Novom Sadu.  Smiley

Srpska nacionalna ideja je vremenom svedena na iskljucivost po mnogim osnovama, umesto tog pocetnog, i daleko plemenitijeg impulsa integrativnosti, koji nije znao za regionalne, konfesionalne, ili partijske predrasude.

Da li je glavnu ulogu oko rusenja spona izmedju Srba razlicitih konfesija, pa i regiona, odigrala SPC?

Rekao bih da nije, nego je ona pre bila ponekad instrument u rukama onih koji nisu bili ni dovoljno obrazovani, ni dovoljno mudri da vide da je integrativnost kod Srba ne samo najbolje opredeljenje nego i nuznost. SPC je najcesce u istoriji, i na korist, ali i na stetu Srba kao naroda, bila pre izraz plemenskog duha Srba, nego hriscanski faktor kod Srba. Citali ste R.A. Reissa, znate sta je on rekao o tome, u vrlo preciznim i istinitim zapazanjima o srpskom pravoslavlju.

A ima tu i drugih faktora, u tom rusenju ideje integrativnog srpstva, od delovanja drugih dveju glavnih balkanskih konfesija, koje su bile puno manje naklonjene srpskoj ideji od SPC, preko cinjenice da Srbi pre ujedinjenja 1918. nisu imali iskustva vladanja jednom prostranom i heterogenom drzavom. Drzavom koju je cinilo stanovnistvo vrlo razicito od stanovnistva Kraljevine Srbije, pa sve do pomenute iskljucivosti koja je precila da se vide neke ocigledne stvari.

Najociglednija je da se do politickih ciljeva moze i ponekad, mora, i zaobilaznim putem, ne samo najkracom linijom.  Smiley

Liberalno je desno, totalitarno je levo

---------

"Uvjek, uvjek ista priča"
CTEBA
Канадски питон
Administrator

« Reply #10 on: 28, September 2009, 15:16:15 »
ReplyReply

Видите Џон,
Ви гледате СПЦ из перспективе Србина у Србији. Ја је гледам из перспективе Србина изван Србије.
Све што сте навели је тачно и историски и друштвено међутим за нас у иностранству постоји још једна ствар у вези са Српском Православном религијом која је у Србији углавном неважна јер су у окружењу углавном Срби.
Специфично за нас је да славимо Славу што нико други нема и баш та слава је одржала Србе и после неколико генерација.
Већ сам негде раније навео да сам упознао Србе који су шеста генерација у САД. Високи, црвени ко шангарепа типична ирска фаца али су Срби јер славе славу и Св. Саву.
Језик незнају, али долазе у Цркву а неки су чак и певали у хору.
То је оно што СПЦ даје нама у иностранству да опстанемо као срби.
нажалост када СПЦ за Северну и Јужну Америку уведе Енглески као званичан језик, када захтевају да се служи на Енглеском, када из црквене хале истерују омладину која игра фолклор или кошарку и безброј других ствари поставља се питање шта је циљ ових који су на челу СПЦ?
Очување српаства или нека квази Српска емиграције која ће само долазити на службу, давати прилоге али се неће мешати у дешавања у и око Цркве.
Слично је и у Европи када је Данас објавило интервју са Владиком Константином у вези проблема са Србима у Минхену и судске одлуке да он мора да се исели из просторија Српског центра, он није ни покушао да сагледа проблем већ је почео са:
када генерал нареди војник мора .....
Другим речима ја сам газда и морат5е да радите како ја кажем иначе сви напоље. једино где се прешао је да је он излетео напоље јер овде владају закони и он није могао да ради шта и како хоће.
Исто је и у Анерици а и у Аустралији.
Овде у Канади у Епархиском Савету су углавном људи који раније нису ни били чланови Цркве, водили су разне клубове као Братство и Јединство а неки су за заслуге и одликовани од стране СФРЈ.
Сада они одлучују шта и како тереба да се ради у Епархији Канадској.
Једноставно народ то не прихвата и зато и долази до раскола јер Владика Георгије једноставно нити жели нити хоће да сагледа ситуацију.
Једноставно као и његов брат у Евтопи Константин и он сматра да „када генерал ....“
CTEBA
Канадски питон
Administrator

« Reply #11 on: 02, October 2009, 19:15:48 »
ReplyReply

Пре неки дан, тачније 28 Септембра ове године „Владици“ Канадском Георгију је уручена судска оптужба од старне ЦШО Светог Ђорђа у Нијагари због затварања Цркве и забране Богослужења у Нијагари.
Поред суђења са Црквом Св. Николе у Хамилтону због незаконитог присвајања суме од $700,000.00 са рачуна ЦШО и $30,000.00 са рачуна кола сестара сада је суочен и са вишемилионском тужбом од стране СШО у Нијагари.
Уколико овако настави нај вероватније је да ће банкротирати Епархију Канадску а ако је тужба и протов СПЦ може се десити да СПЦ остане у дугу од неколико милиона долара.
John Doe
Libero
Administrator

« Reply #12 on: 04, October 2009, 10:00:22 »
ReplyReply

Видите Џон,
Ви гледате СПЦ из перспективе Србина у Србији. Ја је гледам из перспективе Србина изван Србије.

Veci deo mog teksta je posvecen razlozima koje bi Vam naveo neko ko gleda na pojave ocima Srbina izvan Srbije.

Све што сте навели је тачно и историски и друштвено међутим за нас у иностранству постоји још једна ствар у вези са Српском Православном религијом која је у Србији углавном неважна јер су у окружењу углавном Срби.
Специфично за нас је да славимо Славу што нико други нема и баш та слава је одржала Србе и после неколико генерација.
Већ сам негде раније навео да сам упознао Србе који су шеста генерација у САД. Високи, црвени ко шангарепа типична ирска фаца али су Срби јер славе славу и Св. Саву.Језик незнају, али долазе у Цркву а неки су чак и певали у хору.
То је оно што СПЦ даје нама у иностранству да опстанемо као срби.

Slava je vazan deo srpskog identiteta, ali ona ide uz pripadnost SPC. Cak i kovertiti u pravoslavlje u SPC biraju svoju slavu.

Dakle, slava je bitan propratni detalj, vazno obelezje, ali nije sustina.

Kad neko pripada SPC, slavice i slavu. Ako ne bude pripadao SPC, mozda ce salviti slavu jos neko vreme, kao mnogi Goranci, ili cak i neki katolici u Konavlima ili delovima Dalmacije, ali vremenom ce taj obicaj prestati. Kao sto je i prestao u navedenim slucajevima.

нажалост када СПЦ за Северну и Јужну Америку уведе Енглески као званичан језик, када захтевају да се служи на Енглеском, када из црквене хале истерују омладину која игра фолклор или кошарку и безброј других ствари поставља се питање шта је циљ ових који су на челу СПЦ?
Очување српаства или нека квази Српска емиграције која ће само долазити на службу, давати прилоге али се неће мешати у дешавања у и око Цркве.

To je stvar crkvene politike SPC u Severnoj Americi, ja ne poznajem stanje, pa ne mogu da vam odgovorim, bolje ste Vi informisani o tome.

Ipak, evo i mog misljenja o Vasem stavu, u konkretnim problemima SPC oko vladika i ostalog.

Ako insistirate na tome da je SPC temelj srpskog identiteta, onda morate imati vise razumevanja i za konzervativnost i pogresne odluke u SPC. Time sto se produbljuju sukobi izmedju crkvenih odbora i vladika i vrha SPC ne ide nikom u prilog.

Najmanje Srbima u dijaspori.

Слично је и у Европи када је Данас објавило интервју са Владиком Константином у вези проблема са Србима у Минхену и судске одлуке да он мора да се исели из просторија Српског центра, он није ни покушао да сагледа проблем већ је почео са:
када генерал нареди војник мора .....
Другим речима ја сам газда и морат5е да радите како ја кажем иначе сви напоље. једино где се прешао је да је он излетео напоље јер овде владају закони и он није могао да ради шта и како хоће.
Исто је и у Анерици а и у Аустралији.

Zapravo, ako se te podele odrze i nastave, to ce se vide odraziti neposredno na same Srbe u kanadi nego na SPC. Tako da imate na umu ono sto ste sami rekli na jedoj drugoj temi, onoj koja se tice pravovernosti pripadnika SPC- ko ne zeli da pripada ne mora.

Ali svako otpadanje je i na stetu onih koji otpadnu, i na stetu Crkve u celini.

Jedini lek je kompromis, onaj lek za koji Srbi, i u vrhu SPC i u crkvenim odborima u Severnoj Americi imaju malo smisla.

Овде у Канади у Епархиском Савету су углавном људи који раније нису ни били чланови Цркве, водили су разне клубове као Братство и Јединство а неки су за заслуге и одликовани од стране СФРЈ.
Сада они одлучују шта и како тереба да се ради у Епархији Канадској.
Једноставно народ то не прихвата и зато и долази до раскола јер Владика Георгије једноставно нити жели нити хоће да сагледа ситуацију.
Једноставно као и његов брат у Евтопи Константин и он сматра да „када генерал ....“

Istina je uvek negde na sredini. Ma kako da ja imao slabo misljenje o vladikama koji ne zele da prihvate realnost zivljenja u jednoj sasvim drugacjioj sredini kakva je kanadska, i ma kako da ja oduvek smatram da je izbor vladika za neke eparhije cesto pogresan, nasumican i bez logike, isto tako i Srbi moraju da shvate da ako zele nesto da menjaju to ne cine raskolima i pravljenjem cirkusa.

Mora se ici postepeno, sakupljati fakte i cinjenice, i okupiti nezadovoljnike, a zatim dosadjivati vrhu SPC, kao i uglednim intelektualcima vezanim za Crkvu, pa i ministru Vera u vladi Srbije,  molbama, zalbama i insistiranjem. To je je jedini nacin.

A ne pravljenje cirkusa koji su otpoceli neke vladike, a nastavili vernici i neki monasi, poneko i rascinjen, u vidu odcepljivanje od SPC i pravljenje paralelne crkve.

---------

CTEBA
Канадски питон
Administrator

« Reply #13 on: 04, October 2009, 20:09:38 »
ReplyReply

Ах та истина о којој сви говоре.
Овде се не ради о истини или било чему другом већ о потпуном игнорисању народа од стране Владика.
Некада су Владике живеле у манастирима као и остали монаси и бринули су се о духовном стању верника.
Данас живе у више милионским палатама возе се у нај луксузнијим колима у ствари сад су у моди СУВ (Владика Георгије је баш одбацио Волво СУВ од прошле године и купио нов Ланд Ровер). О путовањима да и не говорим Георгије путује изван Канаде преко 20 пута годишње. Суди се са свима ова тужба Нијагаре је колико ми је познато четврти судски процес. Сваки судски процес кошта око $300,000.00 сваку страну.
Да би све ово себи омогућио завео је да му свака парохија мора да плати 11% од бруто прихода.
Све свеће морају да се купе од само једне особе која му као случајно сваке година да на поклон $15,000.00.
Као што видите овако се нису понашали ни Турци док су држали Србију.
Једини разлог да се још увек оклева са расколом је јер сви знамо да ће овог пута то бити трајно.
Прошли раскол је био под притиском власти и чисто политички. Овај ће бити против јавашлука и остаће много дуже.
John Doe
Libero
Administrator

« Reply #14 on: 04, October 2009, 22:34:28 »
ReplyReply

Ах та истина о којој сви говоре.
Овде се не ради о истини или било чему другом већ о потпуном игнорисању народа од стране Владика.
Некада су Владике живеле у манастирима као и остали монаси и бринули су се о духовном стању верника.
Данас живе у више милионским палатама возе се у нај луксузнијим колима у ствари сад су у моди СУВ (Владика Георгије је баш одбацио Волво СУВ од прошле године и купио нов Ланд Ровер). О путовањима да и не говорим Георгије путује изван Канаде преко 20 пута годишње. Суди се са свима ова тужба Нијагаре је колико ми је познато четврти судски процес. Сваки судски процес кошта око $300,000.00 сваку страну.
Да би све ово себи омогућио завео је да му свака парохија мора да плати 11% од бруто прихода.
Све свеће морају да се купе од само једне особе која му као случајно сваке година да на поклон $15,000.00.
Као што видите овако се нису понашали ни Турци док су држали Србију.
Једини разлог да се још увек оклева са расколом је јер сви знамо да ће овог пута то бити трајно.
Прошли раскол је био под притиском власти и чисто политички. Овај ће бити против јавашлука и остаће много дуже.

Sustina onog sto sam napisao je da:

1. Nema resenja prihvatljivog i po Srbe u dijaspori i po Crkvu bez kompromisa.

2. Nijedan raskol nije trajan, a cak i da jeste nije dobar po srpsku zajednicu.

3. I ako se odcepi, onaj odcepljeni deo ce samo sebi otezati na mnogo nacina polozaj.

4. Iz toga svega ce izaci slabiji i SPC, mislim na onaj deo koji ostane sa maticom, i odcepljeni deo.

A istina je i da medju vladikama ima iskvarenih i kratkovidih ljudi, koji su posledica kako nebrige SPC, tako i nerazumevanja sveta u kojem Vi zivite, iste te institucije.

Ali, kako znate, vladike su tesko smenjivi u bilo kojoj episkopalnoj crkvi, a SPC je, kako sami rekoste, institucija kojoj niko ne mora da pripada.

---------

Pages: [1] 2   Go Up
  Print  

Jump to: