CTEBA
Канадски питон
Administrator

|
 |
« on: 06, April 2009, 18:58:47 » |
Reply
|
ММФ сматра да би земље Источне Европе укључујући и Србију морале да укину свој новац и да прихвате ЕУРО иако нису чланице ЕУРО зоне. Значи требало би да урадимо исто као и Црна Гора. Ово би спасло европске банке од могућег губитка јер кредити који су давани у ЕУРИМа могу да постану не неплативи уколико локалне валуте падну. Проблем ј ед атада Србија као држава неби могла да контролише свој новац већ би потпуно зависила од других. Један од проблема у ЦГ је то да због кризе стране банке повлаче ЕУРО, дугови морају да се плаћају у ЕУРО, са падом некретнина прилив ЕУРОа је опао и сада се појављује недостатак новца за свакодневну употребу. Са обзиром да ЦГ нема могућност да набави ЕУРО постоји опасност да једноставно остану без новца у оптицају. Незнам дали је добро за Србију да прихвати ЕУРО а да нема никакве могућности да га контролише?
Евро српска валута? - 06. април 2009. у 09.59 У поверљивом извештају ММФ-а, у који је „Фајненшел тајмс” имао увид наводи се да би земље источне Европе и централноевропске чланице Европске уније требало да се одрекну својих валута и усвоје евро, без да формално постану чланице Еврозоне, претходним испуњавањем строгих услова.
Фонд тврди да би таква „евроизација” била најбољи начин да се реши проблем спољнег дуга тих земља и обнови поверење у њихове посустале валуте.
Србија је уз Летонију и Естонију најугроженија по питању великог броја кредита узетих у страној валути и Фонд прогнозира да би подружнице западних банака у источној Европи у догледном периоду могле да изгубе чак 160 милијарди долара у виду ненаплативих дугова.
„Без евроизације”, пише лист цитирајући ММФ, „те земље биће суочене са потребом за драстичним стабилизационим мерама, против којих постоји веома жилав политички отпор”.
Само у последњих неколико дана, Украјина и Летонија су одбиле да спроведу неке од договорених реформи са ММФ-ом, док Мађари „муку муче” са формирањем нове владе која би уопште била у стању да имплементира договорене мере са Фондом.
ММФ је израчунао да ће за помоћ овом региону, у који укључује и Турску, у наредне две године бити неопходно чак 186 милијарди долара, од чега ће можда више од половине морати да обезбеде Европска унија и друге институције.
За разлику од Европске уније, која се одлучила на појединачни приступ свакој земљи, Фонд се залаже за регионални политику према региону у којем су, према његовој оцени, неке земље рањивије од других.
„ММФ је у праву када каже да би се још дубља криза у источној Европи неминовно прелила и на Запад. Зато би можда било најбоље да Европска унија ипак издвоји пакет помоћи за читав регион, са или без поменуте евроизације, и то што пре”, констатује „Фајненшел тајмс”. (РТС)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
John Doe
Libero
Administrator

Medonja
|
 |
« Reply #1 on: 07, April 2009, 10:13:18 » |
Reply
|
Svakako da nije dobro (moje misljenje, laicko), jer sadasnja globalna kriza pokazuje, kako je vec neko rekao na forumu, da je svet, bar sto se tice finansija i bankarstva, jedan veliki Dafiment- Skandik.  U takvim okolnostima je najbolje drati sto vise kajase u svojim rukama.
|
|
|
|
|
|
Liberalno je desno, totalitarno je levo
-------------------
"Reči treba da budu pomalo divlje, jer su misaoni napad na one koji ne misle."
John Maynard Keynes
|
|
|
Nuklearni metafizičar
380V
vitez od okruglog stola

Makes you think all the world's a sunny day
|
 |
« Reply #2 on: 07, April 2009, 10:57:01 » |
Reply
|
Umesto mog komentara, evo kakav odgovor (na budalaštinu koja se pripisuje MMF-u) je stigao iz Brisela:
"... „Документ ММФ-а је застарели интерни извештај”, кратко је јуче реаговала Европска комисија на текст „Фајненшел тајмса” под насловом „ММФ налаже источноевропским чланицама ЕУ да усвоје евро”... izvor: Politika, 7. april 2009.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
John Doe
Libero
Administrator

Medonja
|
 |
« Reply #3 on: 07, April 2009, 10:59:59 » |
Reply
|
Umesto mog komentara, evo kakav odgovor (na budalaštinu koja se pripisuje MMF-u) je stigao iz Brisela:
"... „Документ ММФ-а је застарели интерни извештај”, кратко је јуче реаговала Европска комисија на текст „Фајненшел тајмса” под насловом „ММФ налаже источноевропским чланицама ЕУ да усвоје евро”...
Ne bih rekao da je u pitanju "budalastina koje se pripisuje MMF" (mada, cak i da jeste, ne bi bila prva, imaju oni dosta budalastina na savesti). Pre ce biti da su se, dok su bili high and mighty, spremali da sa visine svog polozaja, krenu korak dalje u globalizaciji evropske ekonomije. Sada, kad je taj dokument neplanirano dospeo u javnost, moraju da se izvlace. Jer bi jnace morali da priznaju da opcija evro i nije sjajna, po mnogo cemu, za zemlje koje ga sada uvedu.
|
|
|
|
|
|
-------------------
John Maynard Keynes
|
|
|
Nuklearni metafizičar
380V
vitez od okruglog stola

Makes you think all the world's a sunny day
|
 |
« Reply #4 on: 07, April 2009, 11:15:25 » |
Reply
|
Sledeća rečenica, posle one koju sam preneo, glasi: "...Мотив јучерашњег обелодањивања мартовског извештаја ММФ-а није објављен..."
Moj utisak je da je to mala osveta neke od grupacija u MMF-u, jer ne samo da na samitu G-20 nije prošao ni jedan predlog MMf-a (iako je dogovoreno da se utrostruče fondovi MMF), nego i u okviru same organizacije nema jedinstvenog pogleda na budućnost, pa tako prvi čovek MMF, Dominik Stros-Kan, malo malo pa izleti sa nekom izrazito optimističkom prognozom. Što preovlađujućim katastrofičarima u MMF nikako ne odgovara, jer oni se rukovode devizom: "Što gore, to za MMF bolje"!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
jagodinsky
Tata-Brada
vitez od okruglog stola

Samo vas gledam!
|
 |
« Reply #5 on: 24, July 2009, 22:59:27 » |
Reply
|
Čisto sumnnjam da su to iskreno predložili. Kada bi Evro postao zvanična valuta u Srbiji (i još po nekoj banana državici na brdovitom Balkanu) onda zapadne banke ne bi više mogle tako drastično da nas deru zelenaškim kamatama već bi morale (valjda) da ih izjednače sa kamatama u EUROZONI.
|
|
|
|
|
|
„Tamo gde dvojica misle isto, jedan je suvišan!“ (Vinston Čerčil)
|
|
|
Irish Vučica
Umetnička Zlica Dobrica
paladin

|
 |
« Reply #6 on: 04, August 2009, 11:21:06 » |
Reply
|
Мислим да не би било добро да се у Србији уведе евро као званична валута. Та одлука би изазвала револт народа који ће се, хтели ми то или не, већ показати у септембру.
Одлука не би одговарала ни страним банкама у Србији.
Редовно сам у контакту са рођацима који живе у Немачкој. Знам шта обичан народ у Немачкој мисли када су ЕУ и евро у питању.
Нису нимало задовољни што су у ЕУ, и жале за својом валутом. То мисли и наша дијаспора тамо, као и Немци.
Наравно, овако нешто не може да се прочита у званичној штампи -нашој, јер би још више изазвало отпор према ЕУ.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
John Doe
Libero
Administrator

Medonja
|
 |
« Reply #7 on: 26, March 2010, 10:57:30 » |
Reply
|
Мислим да не би било добро да се у Србији уведе евро као званична валута. Та одлука би изазвала револт народа који ће се, хтели ми то или не, већ показати у септембру.
Одлука не би одговарала ни страним банкама у Србији.
Редовно сам у контакту са рођацима који живе у Немачкој. Знам шта обичан народ у Немачкој мисли када су ЕУ и евро у питању.
Нису нимало задовољни што су у ЕУ, и жале за својом валутом. То мисли и наша дијаспора тамо, као и Немци.
Наравно, овако нешто не може да се прочита у званичној штампи -нашој, јер би још више изазвало отпор према ЕУ.
Neki veliki revolt naroda ne videsmo u septembru 2009. a ni posle toga. Evro nije logicno da uvodimo kao valutu, ali ne zbog patriotizma, nego zato sto ne postoji konsenzus naroda i drzave oko toga da li idemo ka EU i pod kojim uslovima. Obican narod u Nemackoj nije zadovoljan naprosto jer nemacka privreda izdrzava pola EU, ili vise od toga, a to je, verovatno, razlog zasto je narod u zemljama kao Portugal, Spanija, ili Irska vrlo zadovoljan sa EU, pa dobrim delom i valutom evro. 
|
|
|
|
|
|
-------------------
John Maynard Keynes
|
|