[x] Dobrodošli na forum Okrugli sto. Kao gost ne mozete ostavljati komentare i ucestvovati u diskusijama. Zato vas pozivamo da se registrujete i zauzmete svoje mesto za Okruglim stolom.

okruglisto.com
09, September 2010, 02:12:59 *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Kurcenje by Mire
Pages: [1]   Go Down
  Print  
Author Topic: Нацрт закона о дијаспори  (Read 620 times)
CTEBA
Канадски питон
Administrator

« on: 03, December 2008, 14:55:30 »
ReplyReply

http://www.mzd.gov.rs/download/nacrt_ZOD_cir.pdf

На званичној страници министарства за дијаспору постављен је нацрт закона о дијаспори.
Искрено гледајући шта је постојало до сада за почетак није лоше. Ипак некако добијам утисак да се са овим законом неће добити побољшање односа измећу Србије и дијаспоре.
По питању ко може бити члан дијаспоре ( Члан 6 -2.-3) постоји мало исувише непотребних услова рецимо језик и ћирилично писмо. Ако погледамо данашњу Србију у Београду је више реклама, назива улица а чак и таблице за аутомобиле на латиници него на ћирилици а тражи се да неко ко је рођен или ко је већ друга, трећа или већ која генерација зна ћирилицу.
Мало исувише амбициозно.
Члан 7 дефинише повереника за дијаспору. Да би неко био повереник мора да стално живи у иностранству, да се јави на конкурс који распише министарство и бира га министарство.
Некако као да се ради о неком директору јавног предузећа. Дали они стварно мисле да ће икоме у дијаспори пасти на памет да слушају неког кога министарство постави на своју а не на иницијативу дијаспоре.
Све што ће са овим постићи је да ће ови исти самопозвани представници дијаспоре сада постаи званични мада ни сада немају нити подршку нити контакт са главницом дијаспоре.

Инрересантно је да скупштина дијаспоре треба да се састоји од министра за дијаспору, разних министара, председника, представника СПС, представника РТС и повереника за дијаспору.
Значи скупштина за дијаспору ће бити састављена од разних минисстара и представника које поставља министарство за дијаспору.
Није ми јасно како мисле да ову скупштну представе као тело дијаспоре када ни не питају никог у дијаспори ко треба да их на њој представља?
Вероватно ће 28 Јуна (дан Дијаспоре) када треба да сеодржава скупштина то одржавати негде у свету и наплађивати дневнице. Осим тога не видим шта ико добија са овом скупштином.

Члан 21 који говори о фонду дијаспоре исто је малио проблематичан. Фонд се скопља широм света али са њиме располаже министарство за дијаспору. Некако гледајући корупцију у влади чисто сумљам да ће неко давати новац министарству на располагање. Добро замишљено и могуће једног дана и остварљиво. За сада не видим да ће се показати као успешно.

Члан 24 објашњава ко и како може да се упише у листу да је члан дијаспоре.
Стварно дали ико ко је радио на овом закону мисли да ће им неко дати све те податке које траже?
Малте не треба да им кажем и који број ципела носим. Данас када свугде у свету саветују свима да дају минималне податке због крађе идентитета министарство дијаспоре тражи све могуће податке неколико колена уназад.

Члан 28/29 говори о легитимацијама за дијаспору.
Није лоша идеја али не беш нешто неопходно. Да би добио ту легитимацију морао бих да се учланим у дијаспору да им дам све могуће личне податке и са том легитимацијом када дођем у Србију могао бих да имам приступ културним споменицима и услугама које тамо дају и слично.
Стварно неко треба да је у безизлазној ситуацији да би се обрадовао овоме.

Интересантно је и финасирање оних који желе да студирају у Србији, науче језик и слично. Идеја није лоша јер би са тиме и Србија могла да добије већи утицај на дијаспору.
Све у свему за почетак није лоше али у оваком обилику не верујем да ће наићи на велики пристанак и одушевљење дијаспоре.
Irish Vučica
Umetnička Zlica Dobrica
paladin

« Reply #1 on: 05, December 2008, 01:53:10 »
ReplyReply

Поштовани Стево,

Прочитала сам само Ваш текст, нисам читала цео Нацрт Закона.

Нисам уопште изненађена.

Због одређених учесника, нећу да коментаришем то Министарство за дијаспору.

Само да Вас подсетим да је садашњи министар за дијаспору, у неком ранијем периоду, био помоћник министра трговине.

Нећу више...ружно је износити " туђ прљав веш ".... 

CTEBA
Канадски питон
Administrator

« Reply #2 on: 05, December 2008, 13:46:35 »
ReplyReply

Поштована Вучице,
не слажем се са Вама да не треба износити нечији туђи веш.
Као што сам рекао овај закон је добар почетак и ништа више. Са оваквим законом Србија неће привући дијаспору и ово је само параван да се каже како је Србија пружила руку дијаспори али ако она неће шта можемо.
Још увек нико не може да се одрекне те власти и контроле.
Све што видим је друштво постављено од државе у име дијаспоре.
Дијаспора би требала сама да одабере ко ће је представљати а не да држава поставља кога хоће. Што се тиче финансирања то никада није био проблем у дијаспори али неверујем да ће ико из дијаспоре дати новац а да са њиме управљају они које је министар поставио.

Зашто је тако урађено? Незнам вероватно као и све остало и то је у нечијем интересу.
Irish Vučica
Umetnička Zlica Dobrica
paladin

« Reply #3 on: 06, December 2008, 01:21:54 »
ReplyReply

Поштовани Стево,

То је урађено како би се " смирила и подмирила " једна странка владајуће коалиције која без ЗЕС-а не би прешла цензус.

pecalba
pridošlica

« Reply #4 on: 23, February 2009, 01:08:03 »
ReplyReply

nema od tega nista, kako bi rekla moja baba.
ja sam treca generacija pecalbara i mogu vam reci da se za ovih 50 godina nista nije dogodilo.
znaci, moja majka i moj otac su rodjeni u inostranstvu, mi deca pohadjali "jugo skole" a iste se jos uvek tako zovu,
bar u narodu. ovde se jos uvek nista nije poradilo na srpstvu, na identitetu koji se polako ali
sigurno asimilacijom gubi. sta bi moglo to ministarstvo da poradi, vidi se po kojekakvim "kulturnim" menifestacijama,
dovodjenja folk pevaca, organizaciji promocije filmova i dovodjenje rezisera i producenata koji smrcu belo...
ali...nema od tEga nista, jer ministri su tu da gledaju i ljube sebe, da gledaju kako ce najbolje preziveti...

najgora uvreda u srpskom jeziku je kada vam neko kaze:
POLITACARU JEDAN!
Pages: [1]   Go Up
  Print  

Jump to: