[x] Dobrodošli na forum Okrugli sto. Kao gost ne mozete ostavljati komentare i ucestvovati u diskusijama. Zato vas pozivamo da se registrujete i zauzmete svoje mesto za Okruglim stolom.

okruglisto.com
09, September 2010, 01:56:48 *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Policija mlati, maltretira i laze
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9]   Go Down
  Print  
Author Topic: Ateizam  (Read 4410 times)
CTEBA
Канадски питон
Administrator

« Reply #120 on: 21, December 2007, 03:17:39 »
ReplyReply

Поштовани Achilles,
вероватно по први пут морам да се сложим са Вама. Међутим заборављате једну малу ситницу а то једа нити верници нити атеист спадају у ту морално елитну групу. Самим тим шансе су далеко веће да ће се верници придржавати моралних и религозних правила далеко више него атеисти.
Achilles
štitonoša
*

Jim Raynor

« Reply #121 on: 21, December 2007, 03:30:03 »
ReplyReply

Ok, nema problema, ali su razlozi zbog kojih se vecina vernika pridrzava pogresni. Za vecinu vernika (ovde ne pricam o eliti, kako ste je vi nazvali) razlog postovanja nekih nacela je strah od ocekivane kazne ili dugogodisnja indoktrinacija. Sto je pogresno. Poenta je postovanja i uopste postojanja nekih normi je postovanje sa razumevanjem, ne slepo postovanje. Postovanje bez preispitivanja ne doprinosi poboljsavanju karaktera celokupnog drustva. Kriticka misao i spoznaja bazirana na razumevanju doprinose.

Heaven hath no rage like a love to hatred turned,
Nor hell a fury like a woman scorned
CTEBA
Канадски питон
Administrator

« Reply #122 on: 21, December 2007, 04:07:37 »
ReplyReply

Видите све зависи како ко гледа на ствар у целини. Ви сматрате да је у питању страх али ко каже да у питању није награда? Не казна за неверовање или непослушност већ награда за веровање и послушност.
Враћамо се на оно старо питање дали је чаша плу пуна или полу празна?
Све зависи како ко гледа на све.
Achilles
štitonoša
*

Jim Raynor

« Reply #123 on: 21, December 2007, 04:19:06 »
ReplyReply

Ok, ali moja tvrdnja je bila da razlog za postovanje principa ima legitimitet samo ako je interan, ne eksteran. Nagrada i kazna su eksterni, razumevanje i spoznaja interni.

Heaven hath no rage like a love to hatred turned,
Nor hell a fury like a woman scorned
CTEBA
Канадски питон
Administrator

« Reply #124 on: 21, December 2007, 04:25:24 »
ReplyReply

Награда као и казна су само речи са којима се служимо да објаснимо нешто мада и награда као и казна су нису фзичке већ духовне природе.
Незнам шта сматрате спољним или унутрашњим али по мени духовност неможе да буде спољна.
Budjoni
pridošlica

« Reply #125 on: 21, December 2007, 14:50:57 »
ReplyReply

G. Steva
Незнам шта сматрате спољним или унутрашњим али по мени духовност неможе да буде спољна.

Duhovnost ne bi trebala biti spoljna, ali kazna i nagrada mogu itekako.
To je politika mrkve i batine.
Poput dresure.
Zar vam to doista djeluje božanski?
Ljudi govore u ljudskim kategorijama koje su neprimjenjive u objašnjavanju božanskog.
Po meni čovjek nije mjerodavan tumačiti što je Bog mislio ili nakanio.
Po svojim mizernim mjerilima nije dostojan takvog zadatka i zato je premjeravanje božanskih namjera nemoguća misija.
To ateisti jasno uočavaju pa se i ne upuštaju u razmatranje nečega što izlazi iz okvira njihova poimanja.
Uvijek nedostaje ključna riječ ili misao koja bi do kraja razjasnila Božji naum.
Usprkos toga uvijek se nađe dovoljno dušebrižnika koji će vas rado upućivati u misterije vjere, makar sami niočemu poima nemaju.
Samo trebate povjerovati i progutati tu udicu i naravno nešto ubaciti u škrabicu. Sve se odvija po automatizmu kupoprodajnog ugovora: na tržištu ideja prodaje se slijedeća roba; ispovijed, blagoslovi, oprosti, pokajanja, molitve, sakramenti......., sve roba čvrsta poput magle, za konkretnu zdravu valutu.
Nisam čuo da bi ikoji dušebrižnik patio od alergije na zveket srebra.

G. Steva otkud vam pomisao da se podsmjehujem vašim postovima?
Ako ste tako razumjeli, jako mi je žao, jer takvih namjera nikako nisam imao.
Možda sam se tek nespretno izrazio, ali bez zlih primisli. I drugi su nalazili da je moje izražavanje ponekad iritantno,
ali ne mogu protiv svoje prirode. Vjerojatno mi je jezik brži od pameti.
Uvažavam vašu neagresivnu retoriku i apsolutno podržavam slobodu iznošenja i razmjenu ideja na uljuđeni način kako ga vi prezentirate na forumu.
U takvom tonu, biti će mi uvijek drago sa Vama razmjeniti mišljenje.
Živi i zdravi bili.
« Last Edit: 21, December 2007, 16:05:24 by John Doe » Logged
John Doe
Libero
Administrator

Medonja

« Reply #126 on: 21, December 2007, 16:06:29 »
ReplyReply

Nešto sam spetljao sa kvoturom ..... ispričavam se...

Sve u redu, ja sam modifikovao post samo utoliko da se citirani deo razlikuje od ostatka.   Smiley

Liberalno je desno, totalitarno je levo

-------------------

"Reči treba da budu pomalo divlje, jer su misaoni napad na one koji ne misle."

John Maynard Keynes
CTEBA
Канадски питон
Administrator

« Reply #127 on: 21, December 2007, 16:44:38 »
ReplyReply

Све зависи како схватате награду и казну. Сваки родитељ своје дете и награђује и кажњава да би га довео на прави пут. Ми људи нисмо перфектни и самим тим грешимо тако да као родитељ дете и Бог нас усмерава ка правом путу. Интересанно је и шта би могла да буде награда а шта казна? Са обзиром да говоримо о духовности и унутрашњим осећањима и награда као и казна би морале да буду духовног типа а не физичке.
Незнам како да се правилно изразим али само неко које имао тај осећај душевног мира и спокојанства може то да разуме. Прави верник нити поставља питање нити доказује нешто Божанско. Једноставно се сједињује са својим осећањима. За разлику од нас обичних смртника који смо свакодневно изложени небројеним проблемима свакодневног живота то сједињење са душом и вером су остварили само мали број верника. Углавном их данас (у Хришћанству) сматрамо светцима. Као и у раном Хришћанству када су пустињаци цео живот проводили у молитви и медитацији и у другим религијама је исто. Ако сте икада у животу упознали неког ко се одрекао свих земаљских благодети и порока видели сте да се разликује од нас.
Бити верник не значи научити све молитве ићи у цркву свакодневно палити свеће али истовремено не придржавати се ничега. У старом завету кажу црква је дом и фамилија. Данашње велелепне грађевине су само то и ништа друго. Ако је зграда сва у злату и сребру са мермером и свилом дали је то боља црква од мале колибе негде у шуми?
Ми живимо у материјалном свету и кроз то гледамо све. Проблем и јесте у томе да смо се сви мање више подредили материјализму (укључујући и мене) а да смо истовремено духовни део запоставили. Прави верник не поставља питање зашто већ то прихвата. Најбољи пример је када је Бог рекао Авраму да мачем одсече главу сину он ни јеног тренутка није стао јер је веровао да се то неће десити. Ко од нас који живи данас би тако нешто урадио? Видите када разумете ту апсолутну веру у Бога онда ћете разумети и разлику између верника и атеисте као и верника и назови верника.
И да пријатно је водити дискусију са неким ко може на културан и цивилизован начин да се идејно супротстави неистомишљењацима. Надам се да ћемо имати прилику да још доста пута "укрстимо копља".
Halford
štitonoša
*

« Reply #128 on: 06, January 2008, 02:52:25 »
ReplyReply

ateizam je kad ti je cale bio komunjara a ti si ldpovac.

I am a teenage schizoid
The one your parents despise
Psycho Therapy
Now I got glowing eyes
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9]   Go Up
  Print  

Jump to: