[x] Dobrodošli na forum Okrugli sto. Kao gost ne mozete ostavljati komentare i ucestvovati u diskusijama. Zato vas pozivamo da se registrujete i zauzmete svoje mesto za Okruglim stolom.

okruglisto.com
09, September 2010, 01:45:37 *
Welcome, Guest. Please login or register.

Login with username, password and session length
News: Kurcenje by Mire
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 ... 19   Go Down
  Print  
Author Topic: Posle smrti  (Read 8227 times)
миле ћурчић
Дервиш
štitonoša
*

« Reply #120 on: 18, June 2008, 13:07:04 »
ReplyReply

У реду.
Ако је тако, како бисте описали процес биолошке еволуције?
Као смањење или повећање ентропије?
SuperStaljin
Војвода
Administrator

« Reply #121 on: 18, June 2008, 13:11:25 »
ReplyReply

A pitanje je i šta nama deluje kao haos, a šta kao red... pogledajte npr. krošnju drveta,
je li ona haotična ili savršeno uređena?

миле ћурчић
Дервиш
štitonoša
*

« Reply #122 on: 18, June 2008, 13:27:52 »
ReplyReply

A pitanje je i šta nama deluje kao haos, a šta kao red... pogledajte npr. krošnju drveta,
je li ona haotična ili savršeno uređena?

Примедба је на месту. Међутим, ако на плану универзума, који почиње из стања максималне уређености, може да се догађа једино процес повећања ентропије, онда је велико питање да ли се у некој "ниши" може догађати обрнути процес и на којим принципима би он био базиран.
 Па чак и ако може, он у "салду", на космичком нивоу, не може да покрије губитак.
Ето, у ове оквире треба ставити и идеју о билошкој еволуцији па да видимо где смо.
krinolina
Kevin Mitnick
vitez

« Reply #123 on: 18, June 2008, 13:45:21 »
ReplyReply

Примедба је на месту. Међутим, ако на плану универзума, који почиње из стања максималне уређености, може да се догађа једино процес повећања ентропије, онда је велико питање да ли се у некој "ниши" може догађати обрнути процес и на којим принципима би он био базиран.
 Па чак и ако може, он у "салду", на космичком нивоу, не може да покрије губитак.
Ето, у ове оквире треба ставити и идеју о билошкој еволуцији па да видимо где смо.

Na šta vam ovo liči? Haos ili nešto drugo?

ili ovo

Već sam rekla, ulaganjem energije, sva živa bića prkose entropiji. Tako da nije tačno da se u univerzumu događa jedino proces povećanja entropije.

Zlatno pravilo je da pravila pišu oni koji imaju zlato.
Verena
Fatalna filosofkinja
Heroina

« Reply #124 on: 18, June 2008, 14:14:17 »
ReplyReply

...ne znam tacno ko je rekao, ali (mislim jerotic) je rekao da ratovi i ubijanja od haosa prave red,
 kad toga nema, onda se pobrine neka prirodna kataklizma, a sve nam to daje bog tj.ona prirodna energija koja je zaduzena da pravi red po svaku cenu

...sta mi treba u zivotu moooom
 da se zakacim sa dzonom dooom,
 karme i popularnost,
da li je sve to stvarnost joooj ...
миле ћурчић
Дервиш
štitonoša
*

« Reply #125 on: 18, June 2008, 14:34:12 »
ReplyReply

Па сад, да ли баш сва жива бића, или само човек?
Како ентропију смањује флора која је самоникла?
Па, ево, и фауна?
Човек, бар са нашег становишта, може да смањује ентропију али ту је реч о деловању разума и воље. То су такође и божанске особине (како би иначе Велики прасак био стање максималне уређености ако није Божје дело?)
Али, што каже Стаљин, велико је питање да ли је хаос оно што се нама чини да јесте, или уређеност оно шта ми под тим подразумевамо. На плану универзума све то може другачије да се схвати.
Ја, у ствари нисам имао намеру да говорим овде о термодинамици и најновијим теоријама из физике. Хтео сам само да укажем да после Њутна, кад се чинило да се схватају основни физички закони нашег космоса, долази Анштајн који доста мути воду, и на крају долази 21. век где се јављају теорије које су, у најмању руку, компактибилне са Примордијалном културом, то јест библијском причом о постанку и опстанку света.
Ето, о томе се ради.
krinolina
Kevin Mitnick
vitez

« Reply #126 on: 18, June 2008, 15:03:39 »
ReplyReply

Па, ево, и фауна?
Човек, бар са нашег становишта, може да смањује ентропију али ту је реч о деловању разума и воље. То су такође и божанске особине (како би иначе Велики прасак био стање максималне уређености ако није Божје дело?)
Али, што каже Стаљин, велико је питање да ли је хаос оно што се нама чини да јесте, или уређеност оно шта ми под тим подразумевамо. На плану универзума све то може другачије да се схвати.
Ја, у ствари нисам имао намеру да говорим овде о термодинамици и најновијим теоријама из физике. Хтео сам само да укажем да после Њутна, кад се чинило да се схватају основни физички закони нашег космоса, долази Анштајн који доста мути воду, и на крају долази 21. век где се јављају теорије које су, у најмању руку, компактибилне са Примордијалном културом, то јест библијском причом о постанку и опстанку света.
Ето, о томе се ради.

Ovo je ključ zablude. To što Vi, ja, naučnici, filosofi,... ne znamo odgovor, ne znači da je odgovor "Božje delo". Moj odgovor je NE ZNAM, Vaš je Bog.

Sa Vašim odgovorom bi se još nekako i mogla složiti, da nije slepo vezan za Bibliju (Kuran, ili šta god slično).

Neko ili Nešto verovatno jeste, ali sam ubeđena da taj Neko ili Nešto nije ni blizu onog što piše u tim... knjigama.

Ranije sam napisala da SVA živa bića smanjuju entropiju tako što se hrane (dobavljaju energiju sopstvenim telima) i tako sprečavaju svoja tela da odu u haos.

Zlatno pravilo je da pravila pišu oni koji imaju zlato.
SuperStaljin
Војвода
Administrator

« Reply #127 on: 18, June 2008, 16:22:36 »
ReplyReply

O bože

Aschen
Catwoman-Tehniko
Administrator

Pametna plavuša...

« Reply #128 on: 18, June 2008, 16:32:02 »
ReplyReply

O bože
M' daj  Cepanje2

Zvoncica
Thinkerbell
Shamanka

« Reply #129 on: 18, June 2008, 17:16:25 »
ReplyReply

На сајту б92 имате један текст под насловом Наговештај времена пре Великог праска.
Прочитајте га. Али пажљиво.
Тамо постоје, између осталог, две тврдње. Једна је о времену а друга о другом закону термодинамике.
Износи се тврдња да је линеаран проток времена само наш доживљај истог.
А то је због тога што у космосу важи други закон термодинамике који говори да у космосу све иде од стања уређености према стању максималне неуређености (ентропије).
Да би овај закон функционисао мора се претпоставити да све креће од потпуне уређености. Дакле, космос је, у тренутку Великог прска, потпуно уређен, а онда креће време и космос се, кроз време, креће ка стању максималне ентропије.
Ето.
То је, као прво, главни доказ да ТЕ није могућа јер се коси са другим законом термодинамике, а као друго, ово се у потпуности слаже са конзервативном филозофијом, а и са хришћанском есхатологијом, које препостављају да се космос креће од Златног доба, времена Раја, према последњим временима, времену максималне ентропије.

Da ali u istom tekstu se spominje i teorija da je postojeci Univerzum nastao iz prostora drugog Univerzuma koji je postojao pre njega.... a onda i neki pre njega... pa tako moze unedogled..  Posebna prica je teorija multiverzuma (valjda se tako prevodi) po kojoj paralelno sa ovim nasim postoji veliki broj drugih Univerzuma... mozda i mi u njima..

Nase shvatanje vremena i prostora i svega sto nas okruzuje ograniceno je. Nauka daje objasnjenja u granicama svojih mogucnosti, a kada su ove teme u pitanju...te granice su prilicno niske a mogucnosti ogranicene. Najnovija istrazivanja u oblasti fizike ukazuju upravo na to - da ono sto smatramo nepromenljivim - vreme prostor itekako moze biti varijabla... sto naravno pomera sve ono sto o svetu znamo na neki novi nivo koji nam je prosto neshvatljiv.  Nauka moze da kaze " u skladu sa informacijama kojima raspolazemo ovo i ovo znamo, ono mozemo da pretpostavimo sa izvesnom verovatnocom", ali to je sve. Ona ne mora biti u pravu, i ne tvrdi da jeste po svaku cenu...

Mi ne znamo u kom je stanju Univerzum nastao, ovo je samo pretpostavka jedna od mnogih. Ne znamo da li je nastao kao maksimalno uredjen ili maksimalno neuredjen. II zakon termodinamike odnosi se na zatvorene sisteme - ako posmatramo Univerzum kao zatvoreni sistem onda mozemo i govoriti o nekakvom povecanju entropije. Sa druge strane ako uzmemo u obzir multiverzume i mogucnosti preklapanja naseg i nekih drugih Univerzuma onda (ako govorimo o primeni II zakona TD) ne mozemo govoriti o ukupnom povecanju entropije na taj nacin jer sistem u tom slucaju nije zatvoren..  Smiley

Ista stvar je i kod evolucije - ziva bica su otvoreni sistemi, u konstantnoj komunikaciji sa spoljnom sredinom (razmeni materija i energije na biohemijskom nivou),  putem te komunikacije uredjenost sistema povecavaju i tako se odvijaju procesi unutar celija. U protivnom, ako nema razmene materije i energije imamo povecanje entropije i smrt zivog sistema.

Хтео сам само да укажем да после Њутна, кад се чинило да се схватају основни физички закони нашег космоса, долази Анштајн који доста мути воду, и на крају долази 21. век где се јављају теорије које су, у најмању руку, компактибилне са Примордијалном културом, то јест библијском причом о постанку и опстанку света.
Ето, о томе се ради.

Sa ovim se poprilicno slazem, prvenstveno u ovom delu da moderna fizika daje danas teorije koje su bile zaista naucna fantastika...a rekla bih da je to tek pocetak. Ove izmene koje spominjete uslovljeni su jednostavno prosirivanjem referentnog sistema. Ono sto vazi na Zemlji ne mora da vazi i u ostatku naseg suncevog sistema. Ono sto vazi u nasem sistemu ne mora i u celoj galaksiji.... pa tako sve do Univerzuma.. ili multiverzuma... A cinjenica da sto se vise prosiruje slika dobijamo deja vu osecaj da smo sliku vec videli... je u najmanju ruku interesantna...ko zna, mozda je u nama sadrzano i secanje na pocetak vremena a mi to ni ne znamo...

миле ћурчић
Дервиш
štitonoša
*

« Reply #130 on: 18, June 2008, 20:40:32 »
ReplyReply

Neko ili Nešto verovatno jeste, ali sam ubeđena da taj Neko ili Nešto nije ni blizu onog što piše u tim... knjigama.

Веровали или да, мени су одувек били најинтересатнији они који дозвољавају да би могле бити могуће највеће фантазије, само једна ствар да није могућа: представа о Космосу и Богу онаква какву нам је дала Примордијална култура.
John Doe
Libero
Administrator

Medonja

« Reply #131 on: 18, June 2008, 20:50:45 »
ReplyReply

Nauka je nekad bila progresivna. Sve dok nije naisla na zid. Danas u principu nema napretka.
Nauka danas, kao teologija nekad samo brani odredjena misljenja. Sve sto ne moze da
objasni sa ateistickog gledista jednostavno ignorise kao da ne postoji ili nudi nebulozna
objasnjenja. Kao i teolog svaki naucnik prvo veruje u nesto a onda pokusa da dokaze
to nesto. Za razliku od teologa ipak naucnik je napredniji jer trazi potvrdu za
svoje tvrdnje u realnosti ma kako ona bila irealna, dok teolog trazi potvrdu u svojoj
interpretaciji drugih teologa koji se uzimaju kao aksiom.
Ja sam agnostik teista Wink

Pozdrav!

Kad sam rekao da je nauka progresivna, nisam mislio da je saznajno progresivna, nego da je progresivna u tom smislu sto naucna otkrica i tehnicki napredak, zasnovan na nauci, donosi drugaciej odnose izmedju ljudi i menja nacin zivota. Naravno, taj "progres" nije u svemu pozitivan, niti donosi samo dobrfe novine.

Sto se saznajne strane nauke tice, slazem se potpuno sa Vama, mnogo toga je stalo pocetkom XX veka, i napretka u smislu pogleda na saznanje nema.

Kriza teologije nije u tolikoj meri u tome sto nema pozitivnih naucnih saznanja  potvrda religijskih ucenja (jer nema ni pozitivnih naucnih negacija istih), nego u tome sto danasnji teolozi cesto ne razumeju veru koju propovedaju. Recimo, dobar deo alegorija iz Biblije i svetootacke literature u njima samima ne budi nista. Takodje, kriza je u tome sto teolozi danas nemaju dovoljno obrazovanja iz drugih oblasti da bi mogli da na ravnoj nozi razgovaraju sa svojom cesto obrazovanom pastvom (koja, istina, obicno nema pojma o religiji i filosofiji).

Medjutim, najvaznija slaba tacka teologije je sto se cesto zahteva vera odvojena od saznanja. Pravoslavlje je tu donekle u prednosti sa svojom teorijom crkvenog iskustva, sozercateljstva (introspekcije, sto bi se reklo psiholoskim recnikom) i tezom o tome da se Bog otkriva coveku. Medjutim, ne razmisljaju ni svi teolozi i svestenici u tom pravcu, a potrebno je, jer se inace gubi svako iskustvo, koje je nuzno da bi hriscanstvo ostalo zivo.

Ako Vas zanima, prekucacu Vam na tu temu dva interesantna pausa iz Jungovog Aiona.

Liberalno je desno, totalitarno je levo

-------------------

"Reči treba da budu pomalo divlje, jer su misaoni napad na one koji ne misle."

John Maynard Keynes
John Doe
Libero
Administrator

Medonja

« Reply #132 on: 18, June 2008, 22:37:59 »
ReplyReply

Па, ево, и фауна?
Ето, о томе се ради.

Ovo je ključ zablude. To što Vi, ja, naučnici, filosofi,... ne znamo odgovor, ne znači da je odgovor "Božje delo". Moj odgovor je NE ZNAM, Vaš je Bog.

Sa Vašim odgovorom bi se još nekako i mogla složiti, da nije slepo vezan za Bibliju (Kuran, ili šta god slično).

Ranije sam napisala da SVA živa bića smanjuju entropiju tako što se hrane (dobavljaju energiju sopstvenim telima) i tako sprečavaju svoja tela da odu u haos.

Miletov odgovor je ponajmanje vezan za Bibliju, samo ima dodirnih tacaka i nista vise.

Liberalno je desno, totalitarno je levo

-------------------

"Reči treba da budu pomalo divlje, jer su misaoni napad na one koji ne misle."

John Maynard Keynes
миле ћурчић
Дервиш
štitonoša
*

« Reply #133 on: 18, June 2008, 23:33:30 »
ReplyReply

Нисам циљао на Библију премда је и Библија овде незаобилазна.
Ова тема се сад испреплела са оном о ТЕ, и то је логично.
Мени је обашка интересантно да неки светски физичари сад јавно износе тезу да је Велики прасак тренутак максималне уређености универзума и да после овог догађаја креће "историја", то јест процес повећања ентропије, све док не завлада потпуни хаос.
То је у потпуности компактибилно конзервативној филозофији, а такође и Библији, а потпуно је у супротности са идејом еволуције (при овоме не мислим само на биолошку еволуцију, али и на њу), по којој све креће из хаоса и неким чудом, то јест пуким случајем, ентропија се смањује.
Поред овога ту је и питање времена. И модерна физика све гласније време схвата интегрално а чињеницу да га ми видимо како линеарно протиче, и како никад два тренутка времена не егзистирају заједно, пуком рефлексијом нашег властитог доживљавања процеса повећања ентропије.
Ако се удубите у бит конзервативне филозофије видећете колико је тек ова мисао дубоко у складу са њом.
Е сад, имамо на једној страни модерну физику 21. века, која иступа као врхунац векова научног промишљања закона универзума, после Њутна и Анштајна, а на другој страни једно учење које долази до нас понајвише преко древних религија, како су нас учили, примитивних народа, номада и ловаца.
Како је то могуће?
CTEBA
Канадски питон
Administrator

« Reply #134 on: 19, June 2008, 01:07:22 »
ReplyReply

Чини ми се да смо сад ушли у теорије које су изван наших могућности разумевања. Велика експолозија је створила овај свет који је нама познат али дали је то стваран свет. Наше познавање физике нам каже да све што постоји физчки има крај и почетак. Са друге стране гледано чисто филозофски шта долази после краја? Ако прихватимо да комплетан универсум има почетак и крај шта је изван тога?
Дали је могуће да је све што постоји ограничено на један физички део или је део нечег далеко већег?
Та велка експлозија моше да се прикаже (по неким теоријама) као производ појаве црних рупа које са временом постају све веће док коначно не дође до једне огромне црне рупе која не може да задржи сопствену енергију и просто експлодира.
Проблем настаје када се постави питање шта је изван гравитационе моћи те цне рупе?
Pages: 1 2 3 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13 14 15 16 ... 19   Go Up
  Print  

Jump to: