WASP
vitez od okruglog stola

What an insane balance
|
 |
« Reply #30 on: 14, October 2007, 15:25:41 » |
Reply
|
U davno doba neki je covjek drzao gusku u boci. Rasla je sve veca i veca dok vise nije mogla izaci iz boce; on nije htio razbiti bocu niti je htio povrijediti gusku - kako biste je vi izvadili? Majstor povice: - O sluzbenice! na sto ucenik smjesta odgovori: - Da! - Eto, ona je vani! – rece Ucitelj.
|
|
|
|
|
|
自相矛盾
|
|
|
CTEBA
Канадски питон
Administrator

|
 |
« Reply #31 on: 14, October 2007, 15:40:27 » |
Reply
|
Што год више времана проводим на овом форуму захваљујући WASP постајем све више и више убеђен да сам се родио на погрешном делу земље. Замислите само када би се пвезали Конфуционизам и Чанизам. Значи жена би морала да слуша и поштује мужа и још и да ћити.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
WASP
vitez od okruglog stola

What an insane balance
|
 |
« Reply #32 on: 14, October 2007, 16:00:42 » |
Reply
|
|
|
|
|
|
|
自相矛盾
|
|
|
CTEBA
Канадски питон
Administrator

|
 |
« Reply #33 on: 14, October 2007, 16:25:50 » |
Reply
|
Ма прочитао сам и баш зато и кажем да би спој Конфучијанства и Чанизма одлично функсионисао. По чанизму она је ја јер ја знам дасмо исто и онда се дода Конфучионизам где она треба да ме поштује што је уреду јер ако не поштујеш самог себе како ћеш поштовати другог и још да практикује филозофију ћутања. Идално решења. Још кад бих и њу модгао у да убедим.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
WASP
vitez od okruglog stola

What an insane balance
|
 |
« Reply #34 on: 14, October 2007, 16:28:43 » |
Reply
|
Cccccc...kako okrece na svoju vodenicu...ne mozes uzimati od religije samo ono sto, i dokle ti odgovara, a ostao da zanemaris.  Mada, nije ti los taj spoj. 
|
|
|
|
|
|
自相矛盾
|
|
|
CTEBA
Канадски питон
Administrator

|
 |
« Reply #35 on: 14, October 2007, 16:31:38 » |
Reply
|
Пут од хиљаду километара почиње са првим кораком.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
WASP
vitez od okruglog stola

What an insane balance
|
 |
« Reply #36 on: 14, October 2007, 16:52:57 » |
Reply
|
Upravo. 
|
|
|
|
|
|
自相矛盾
|
|
|
blueberry
štitonoša
|
 |
« Reply #37 on: 19, October 2007, 14:59:07 » |
Reply
|
Postizanje Naglog prosvijetljenja ne povlaci postignuce iceg drugog.
Nisam prosvijetljena, niti Ucitelj, samo se zanimam ovim. Ha, mozes to da nazoves i 'politickom igrom'..sto ne bi bila? Tvoje je pravo da shvatis onako kako zelis. Ujedno, tvoje shvatanje price je jedino bitno.
Evo mala dopuna: Jedina razlika izmedju Ucitelja i ucenika je sto ovaj prvi zna da medju njima nema razlike, iako je Ucitelj prosvijetljen. Ucenik to jos nije, samim tim sto vapi za odgovorom od strane Ucitelja, a koje vec ima u sebi!
jako lepo umes da priblizis laicima materiju . a sad da pitam : kako ucenik zna da je postao ucitelj ? tako da razume da nema razlike i ne pita se vise ? je l je samospoznaja prestanak pitanja ?
|
|
|
|
|
|
samo smo mi oko nas
|
|
|
Darvi
Miretova simpatija
štitonoša
|
 |
« Reply #38 on: 19, October 2007, 15:40:31 » |
Reply
|
..ja da se ubacim bez veze s konfučijanstvom i čanizmom - ja bih rekla, učenik zna da je postao učitelj kad mu priđe neko i zamoli da bude njegov učenik.
A samospoznaja jeste prestanak pitanja - kad si se spoznao nema oko čega da se pitaš, valjda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
WASP
vitez od okruglog stola

What an insane balance
|
 |
« Reply #39 on: 19, October 2007, 21:31:38 » |
Reply
|
Postizanje Naglog prosvijetljenja ne povlaci postignuce iceg drugog.
Nisam prosvijetljena, niti Ucitelj, samo se zanimam ovim. Ha, mozes to da nazoves i 'politickom igrom'..sto ne bi bila? Tvoje je pravo da shvatis onako kako zelis. Ujedno, tvoje shvatanje price je jedino bitno.
Evo mala dopuna: Jedina razlika izmedju Ucitelja i ucenika je sto ovaj prvi zna da medju njima nema razlike, iako je Ucitelj prosvijetljen. Ucenik to jos nije, samim tim sto vapi za odgovorom od strane Ucitelja, a koje vec ima u sebi!
jako lepo umes da priblizis laicima materiju . a sad da pitam : kako ucenik zna da je postao ucitelj ? tako da razume da nema razlike i ne pita se vise ? je l je samospoznaja prestanak pitanja ? Ucenik zna da je postao Ucitelj onog trenutka kad vise ne pita, ni sebe ni druge. Uzrok patnje je neznanje. Kada se to spozna, nema vise pitanja. Pri tome mislim na pitanja koja su ga mucila prije Prosvijetljenja. Ako sam dobro shvatila sta si pitala, onda je ovo odgovor. Kako to ja vidim, samospoznaja nije nista drugo do mirenje sa Putem kojim hodis. Zato postoje razlike prije i posle. Ti nekim putem ides, pa ides, ali ako ne znas sta te ceka iza ugla, stalno se pitas i mucis sebe, ali ako znas da ne mozes znati, onda te vise pitanja i ne muce. Ako nisam jasna, pokusacu i na neki drugi nacin objasniti.  @ Darvi: moze i tako... 
|
|
|
|
|
|
自相矛盾
|
|
|
blueberry
štitonoša
|
 |
« Reply #40 on: 19, October 2007, 21:53:24 » |
Reply
|
A samospoznaja jeste prestanak pitanja - kad si se spoznao nema oko čega da se pitaš
, valjda.
e ovo valjda mene drzi na waspinom* magarcu . Uzrok patnje je neznanje. Kada se to spozna, nema vise pitanja. Pri tome mislim na pitanja koja su ga mucila prije Prosvijetljenja.
ti ustvari shvatis uzrok oboljenja i da za bolest nema leka i miris se sa tim posle se tako spokojan pitas sta mi je sve ovo trebalo ?  ( ako mi je primer bzv to je zato sto sam 5 puta procitala pricu o patki u boci i... nista. ) * prica sa prve strane teme
|
|
|
|
|
|
samo smo mi oko nas
|
|
|
WASP
vitez od okruglog stola

What an insane balance
|
 |
« Reply #41 on: 20, October 2007, 02:17:20 » |
Reply
|
Najgore je biti na magarcu i traziti ga dok si na njemu.  Nije bas mirenje u tom smislu u kom si rekla, jer bi to znacilo da i ne trazis lijek, a lijek ti je na dohvat ruke. Mirenje (Spoznaja) u smislu da ti lijek nije ni potreban jer si sam sebe drzao u zabludi da si obolio. Sto se tice patke, ona je vani ako tako hoces. Sta te sprecava boca da bi je vidjela vani?  E, to sto te sprecava (i mene, i mene, samo sam teorijski potkovana), je neznanje. Da nas bas boli uvo za zakone fizike, gravitacije i sl. , patkica bi vec skakutala oko nas, ako ne i lebdjela.  Prva prica je primjer prosvijetljenja, tj. indirektne pomoci Ucitelja koji zna da je planina opet planina, nakon sto je postala nesto drugo. Nesto kao teznja materije da se vrati u prvobitni oblik. Zato su njih dvojica jedno (Ne kakim mame mi, takav je smisao)
|
|
|
|
|
|
自相矛盾
|
|
|
blueberry
štitonoša
|
 |
« Reply #42 on: 20, October 2007, 17:58:19 » |
Reply
|
sunacmiuzarki nije patka u boci no sam tamo sve vreme bila ja  ogledalce 
|
|
|
|
|
|
samo smo mi oko nas
|
|
|
WASP
vitez od okruglog stola

What an insane balance
|
 |
« Reply #43 on: 20, October 2007, 18:48:42 » |
Reply
|
|
|
|
|
|
|
自相矛盾
|
|
|
blueberry
štitonoša
|
 |
« Reply #44 on: 20, October 2007, 18:56:51 » |
Reply
|
 bi li napisala neke naslove knjizica koje bi mogli da procitaju djaci prvaci ?
|
|
|
|
|
|
samo smo mi oko nas
|
|
|
|