Aschen
Catwoman-Tehniko
Administrator

Herr Flick, where are you?
|
 |
« Reply #15 on: 15, April 2008, 09:19:41 » |
Reply
|
Abdurahman, trebamo li Vaše pisanje shavtiti kao "objavu islama" ili ako ćemo se lagati, "približavanje islama neupućenima"? Koliko znam, Vaši sudrugovi smatraju da se svi na ovaj ili onaj način trebaju upoznati sa tim "učenjima", a onda pošto se smatraju "obaveštenima", ukoliko ne prihvate "objavu" lišavaju se dženeta. I pripada im sve po zasluzi?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
CTEBA
Канадски питон
Administrator

|
 |
« Reply #16 on: 15, April 2008, 18:14:36 » |
Reply
|
Зависно шта и како ко жели да представи свака религија је пример толеранције и трпељивости. Нажалост чињенице показују да ни један религија нити је толерантна нити трпељива. Ислам није изузетак јер ипак испада да иако сви тврдимо да верујемо у једног Бога у исто време сматрамо да је наш Бог бољи и већи од вашег. Ако се погледа шта овде стоји: "If anyone harms (others), God will harm him, and if anyone shows hostility to others, God will show hostility to him." Sunan of Abu-Dawood, Hadith 1625. (ако неко повреди другог, Бог ће га повредити (казнити?), ако неко не трпи друге ни Бог неће њега трпети (мој превод))
"Those who believe (in the Quran), and those who follow the Jewish (scriptures), and the Christians...and (all) who believe in God and the last day and work righteousness, shall have their reward with their Lord; on them shall be no fear, nor shall they grieve." The Qur'an, 2:62 (Они који верују (у Куран), они који прате Јудаизам и Хришћани и сви који верују у Бога и раде праведно, биће награђени од Бога, они неће имати страха, нити ће туговати (мој превод))
Значи пример толеранције, правде итд. Као и у Исламу и у Хришћанству налазимо мање више сличне ставове. У 10 Божијих заповести јасно стоји „не убиј“.
Сад гледано у пракси сви ми би били најсрећнији када оних „других“ неби било. У прошлости ратови су углавном били базирани на неционалним интересима док по неким предвиђањима сад све више и више постају верски. У средњем веку Хришћанство је са крстом и мачем покоравало свет. Данас Ислам то исто покушава. Самим тим неминовно је да ће доћи до све већих и већих сукоба. Свет постаје све мањи и мањи а контакт је све већи.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Abdurrahman
štitonoša
|
 |
« Reply #17 on: 15, April 2008, 21:31:40 » |
Reply
|
Abdurahman, trebamo li Vaše pisanje shavtiti kao "objavu islama" ili ako ćemo se lagati, "približavanje islama neupućenima"? Koliko znam, Vaši sudrugovi smatraju da se svi na ovaj ili onaj način trebaju upoznati sa tim "učenjima", a onda pošto se smatraju "obaveštenima", ukoliko ne prihvate "objavu" lišavaju se dženeta. I pripada im sve po zasluzi?
Ja nisam pripovjednik, tako da necu nikoga ovdje daviti islamom niti bilo cime. Ako se u necemu ne slazemo, to ne znaci da cemo zbog toga da ratujemo, jednostavno, nisu svi ljudi isti i ne mogu biti svi isti i zato nas i ima ovoliko razlicitih, ali je problem kad nastupe krvavi sukobi zbog tih razlicitosti koje se, veoma cesto, pogrijesno protumace ili shvate od strane nekih.
|
|
|
|
|
|
A zasto oni ne putuju po svijetu, pa da srca njihova shvate ono sto trebaju da shvate i da usi njihove cuju ono sto treba da cuju, ali nisu slijepe oci u glavi vec srca u grudima. ( Casni Kur'an, el-Hidzr, 43. )
|
|
|
krinolina
Kevin Mitnick
vitez

|
 |
« Reply #18 on: 15, April 2008, 21:39:19 » |
Reply
|
Ja nisam pripovjednik, tako da necu nikoga ovdje daviti islamom niti bilo cime. Ako se u necemu ne slazemo, to ne znaci da cemo zbog toga da ratujemo, jednostavno, nisu svi ljudi isti i ne mogu biti svi isti i zato nas i ima ovoliko razlicitih, ali je problem kad nastupe krvavi sukobi zbog tih razlicitosti koje se, veoma cesto, pogrijesno protumace ili shvate od strane nekih.
 Da bar vise ljudi misli tako...
|
|
|
|
|
|
Zlatno pravilo je da pravila pišu oni koji imaju zlato.
|
|
|
Abdurrahman
štitonoša
|
 |
« Reply #19 on: 15, April 2008, 21:53:39 » |
Reply
|
Зависно шта и како ко жели да представи свака религија је пример толеранције и трпељивости. Нажалост чињенице показују да ни један религија нити је толерантна нити трпељива. Ислам није изузетак јер ипак испада да иако сви тврдимо да верујемо у једног Бога у исто време сматрамо да је наш Бог бољи и већи од вашег. Ако се погледа шта овде стоји: "If anyone harms (others), God will harm him, and if anyone shows hostility to others, God will show hostility to him." Sunan of Abu-Dawood, Hadith 1625. (ако неко повреди другог, Бог ће га повредити (казнити?), ако неко не трпи друге ни Бог неће њега трпети (мој превод))
"Those who believe (in the Quran), and those who follow the Jewish (scriptures), and the Christians...and (all) who believe in God and the last day and work righteousness, shall have their reward with their Lord; on them shall be no fear, nor shall they grieve." The Qur'an, 2:62 (Они који верују (у Куран), они који прате Јудаизам и Хришћани и сви који верују у Бога и раде праведно, биће награђени од Бога, они неће имати страха, нити ће туговати (мој превод))
Значи пример толеранције, правде итд. Као и у Исламу и у Хришћанству налазимо мање више сличне ставове. У 10 Божијих заповести јасно стоји „не убиј“.
Сад гледано у пракси сви ми би били најсрећнији када оних „других“ неби било. У прошлости ратови су углавном били базирани на неционалним интересима док по неким предвиђањима сад све више и више постају верски. У средњем веку Хришћанство је са крстом и мачем покоравало свет. Данас Ислам то исто покушава. Самим тим неминовно је да ће доћи до све већих и већих сукоба. Свет постаје све мањи и мањи а контакт је све већи.
Pozdrav U mnogim stvarima sa tobom bih se slozio, mislim na iznad tvoj post. U buduce kad budes pisao, ako mozes, ako ti to ne prestavlja neko opterecenje, da pises na latinici, jer ja znam da citam cirilicu, ali teze, pa mi treba duplo vise vremena da procitam npr. tvoj post na cirilici kao sto bih ga lahko procitao ovako na latinici. Ukazao bih, jedino na dvije stvari iznad: Prva: Prijevod znacenja kur'anskog ajeta nije bas doslovno dobro preveden, iako nije daleko od poente koja je iznijeta, a stoji da oni koji vjeruju u Kur'an kao Boziju rijec i oni koji su bili krscani i Zidovi, odnosno koji su slijedili poslanike Mojsiju i Isusa, tj., Musaa i Isaa, alejhimusselama ( neka je mir na njih ) tj., ono sto je njima bilo objavljeno od Tore ( Tevrata ) i Indzila ( Jevandjelja ili Evandjelja )... dakle, misli se na narod koji je slijedio Isusa i Mojsiju i njihove Knjige koje su im objavljene od Boga, a nakon sto je dosao Muhammed, s.a.w.s., od Boga i Kur'an mu objavljen cijelom covjecanstvu, onda je derogirano ono prije sto je objavljivano i svima je postala obaveza da prihvate zadnju Objavu i zadnjeg odnosno posljednjeg Bozijeg Poslanika, Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem. Stoga, u hadisu ( govoru ) Poslanika se spominje da ce ljudi imati veliku nagradu dok oni koji su bili zidovi i krscani i koji su slijedili prije dolaska objave Kur'ana i Muhammeda, Knjige prijasnje koje su objavljene Musaa i Isau tj., Mojsiji i Isusu, i onda prihvate i zadnju Objavu, da ce takvi imati duplu nagradu, prvu za slijedjenje prijasnje Objave, a drugu za slijedjenje i zadnje Objave i prihvatanje iste. I druga stvar - jeste poredjenje krstaskog rata odnosno krscanstva u srednjem vijeku kada se desavalo ono sto svi smo culi i naucili iz historije da se desavalo, i porediti danas islam sa time. To je neprihvatljivo sa mnogo aspekata, a ja necu ulaziti duboko u to osim onako povrsinski samo reci, da danas nijedna drzava u svijetu nije povela rat protiv neke nemuslimanske zemlje u zelji da je osvoji, okupira, potlaci ili da natjera druge na islam, a znamo sta se pak desavalo u srednjem vijeku i sa krscanstvom odnosno krstaskim ratovima. U svakoj religiji ima ekstremista, pa tako i u islamu, no, danasnje parole borba protiv terorizma u vecini slucajeva imaju za cilj borbu protiv islama jer oni koji se bore protiv islama, dobro znaju kakvu snagu islam ima, da okrene sve na drugu stranu i kakvu korist bi iz toga covjecanstvo izvuklo, ali oni koji zele da pljackaju, da se bogate na tudjoj muci i krvi, da cine nered ( fesad ) po zemlji, koji zele slavu i ugled, itd., ne zele takvo nesto, zato su se okomili na muslimanske zemlje da ih pokore sto vise i da ih razjedine jer se boje da ako se muslimanske drzave ujedine na jednoj stvari, da tu vise nema price, a ta jedna stvar je islam. Samo islam moze ujediniti muslimanske zemlje i nista vise. Sjetimo se npr. islamske Spanije. Spanija je bila negdje izmedju 750 i 800 godina pod islamskom vlascu. Naime, svi znamo sta je poslije bilo, a i znamo kakvu je slavu Spanija dozivjela i renesansu za vrijeme islamske vlasti. Danas ne postoji tako napredna zemlja koja bi se mogla uporediti cak sa nekom gotovo najsiromasnijom zemljom kao sto je u to vrijeme Spanija bila na spram ostalih odnosno na spram Evrope. Sjetimo se oni gradjevina kojim se i dan danas turisti dive u Spaniji, onda ekonomije, cekova - za pare koji su bili zlatni i slati su u islamsku Kinu da bi se unovcili, sjetimo se divana skupocjenih, nauke i kulture koja se razvila u islamskoj Spaniji a nakon 750 ili 800 godina sjetimo se krscanske inkvizicije kada je poklato negdje oko 2 miliona muslimana. Znaci, kada se vlada po islamskom izvornom zakonu, svako napredak osjeti i musliman i nemusliman i svi oni uzivaju u takvoj drzavi, ali nema silnicima glave gore da se setaju i da se bogate i zato danasnji silnici to znaju i bore se protiv onoga sto bi ih moglo zadesiti. Pa u ime borbe protiv terorizma, napadaju islam, muslimanske zemlje, pljackajuci naftu i sl. Malo sam oduzio, izvinjajem se.
|
|
|
|
|
|
A zasto oni ne putuju po svijetu, pa da srca njihova shvate ono sto trebaju da shvate i da usi njihove cuju ono sto treba da cuju, ali nisu slijepe oci u glavi vec srca u grudima. ( Casni Kur'an, el-Hidzr, 43. )
|
|
|
CTEBA
Канадски питон
Administrator

|
 |
« Reply #20 on: 15, April 2008, 22:17:01 » |
Reply
|
U redu iako ne obozavam ovu „celevu“ latinicu rado cu vam iyaci u susret. Krstaski ratovi su vodjeni ne drzava protiv drzave vec hriscani protiv muslimana. Krstsi su bili iz raznih zemalja a borili su se (bar zvanicno) ya oslobodjenje Hristovog groba. Cilj Hriscanstva u srednjem veku je bio dominacija svetom. Danas se susrecemo sa borbom islama za dominaciju sveta. Slazem se da postoji razlika u nacinu ali isto tako proslo je i dosta godina od srednjeg veka. Sukob izmedju hriscanstva i islama je neizbezan jer i jedni i drugi pokusavaju da se sire na racun onih drugih. Trenutno islam uspeva u mnogome dase probija u Evropi i SAD u mnogome zahvaljujuci liberalizaciji Evrope i Amerike. Cisto primera radi svako moze bez problema da napravi dzamiju u Evropi ili Americi ali dali ino moze da napravi crkvu u Saudi Arabiji? Svedoci smo porasta netrpeljivosti prema muslimanima u mnogim zapadnim zemljama koja se zataskava i zvanicno ne postoji ali verujem da svako ko tamo zivi zna to veoma dobro. Da tacno je da na kraju svega ipak nije vera vec novac. Iako islam govori o nekoj jednakosti ipak u zemljama bliskog istoka se jasno vidi da ko ima ima a ko nema nema. Znaci nista drugacije nego ovde. U sustini nema raylike i dali se mi krijemo iza Svetog Pisma a vi iza Kurana nije bitno jer i jedni i drugi prvenstveno gledamo nase interese. Ovo se pokzalo kao veoma tacno u poslednjim ratovima gde iako niko nije imao nista (bar vecina) licno protiv drugih linija je bila jasna ko je imao zlu srecu da bude na pogresnoj strani linije nije dobro prosao. I sama situacija u danasnjoj BiH jasno pokauje raydojenost na tri grupe cisto po reliji. Makar koliko se mi svi pravili fini i dobri ipak cim dobijemo priliku dobro naplatimo jedni drugima.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Abdurrahman
štitonoša
|
 |
« Reply #21 on: 15, April 2008, 23:55:50 » |
Reply
|
U redu iako ne obozavam ovu „celevu“ latinicu rado cu vam iyaci u susret. Krstaski ratovi su vodjeni ne drzava protiv drzave vec hriscani protiv muslimana. Krstsi su bili iz raznih zemalja a borili su se (bar zvanicno) ya oslobodjenje Hristovog groba. Cilj Hriscanstva u srednjem veku je bio dominacija svetom. Danas se susrecemo sa borbom islama za dominaciju sveta. Slazem se da postoji razlika u nacinu ali isto tako proslo je i dosta godina od srednjeg veka. Sukob izmedju hriscanstva i islama je neizbezan jer i jedni i drugi pokusavaju da se sire na racun onih drugih. Trenutno islam uspeva u mnogome dase probija u Evropi i SAD u mnogome zahvaljujuci liberalizaciji Evrope i Amerike. Cisto primera radi svako moze bez problema da napravi dzamiju u Evropi ili Americi ali dali ino moze da napravi crkvu u Saudi Arabiji? Svedoci smo porasta netrpeljivosti prema muslimanima u mnogim zapadnim zemljama koja se zataskava i zvanicno ne postoji ali verujem da svako ko tamo zivi zna to veoma dobro. Da tacno je da na kraju svega ipak nije vera vec novac. Iako islam govori o nekoj jednakosti ipak u zemljama bliskog istoka se jasno vidi da ko ima ima a ko nema nema. Znaci nista drugacije nego ovde. U sustini nema raylike i dali se mi krijemo iza Svetog Pisma a vi iza Kurana nije bitno jer i jedni i drugi prvenstveno gledamo nase interese. Ovo se pokzalo kao veoma tacno u poslednjim ratovima gde iako niko nije imao nista (bar vecina) licno protiv drugih linija je bila jasna ko je imao zlu srecu da bude na pogresnoj strani linije nije dobro prosao. I sama situacija u danasnjoj BiH jasno pokauje raydojenost na tri grupe cisto po reliji. Makar koliko se mi svi pravili fini i dobri ipak cim dobijemo priliku dobro naplatimo jedni drugima.
Hvala za latinicu.  Danas se muslimani ne bore za prevlast islama u svijetu jer da se za to bore, oni bi ga sigurno vec i postigli ili pak djelimicno bi to uspjeli - vise od pola posla, no, danas kako i sam vidis, nijedna zemlja ne pripovjeda i ne zeli to sto si spomenuo, dok krscanske zemlje su vodile rat protiv muslimana, tj., krstaske ratove i iza njih su stojale vlade i cijele zemlje Evrope, a ko je danas npr. podigao vojsku od muslimanskih zemalja i iza istih da stoji drzavne vlade od muslimanskih drzava, te su te vojske napale nemuslimane ?  Ne postoji takva drzava. Danas su muslimani daleko od vjere svoje odlutali i zato im se desava ovo sto im se desava i zato su ponizeni, iako se sve vise i vise svakim danom vracaju vjeri, sto je znak dobar. Sto se tice pravljenja dzamija po Evropi i Ameriki, ta, to je i ocekivano nakon sta je ta ista Evropa, a kasnije i Amerika uradila muslimanskim zemljama i narodima. Zamisli jos sad da im se zabrane dzamije sa obzirom da su muslimani najvise vjerski nastrojeni od svih naroda u svijetu. Kolonije, pljacke kroz stoljeca, napadanje, itd., i sad toliko su uveli sankcija i sl., stvari mnogim muslimanskim zemljama a postavili svoje diktatore protiv kojih se opet kobajagi 'bore' i onda mase muslimana dolaze kao imigranti na Zapad. Sad im zabraniti dzamije na Zapadu ? To bi prevrsilo mjeru, zato oni znaju sta rade, ne mogu sa time da se nose. Sto se tice Saudijske Arabije, po islamskom vjerovanju, zabranjena je gradnja crkve i bilo cega drugog na tlu arapskog poluotoka, a i sta ce tamo crkva ako su 100 % muslimansko stanovnistvo ? Medjutim, porediti Saudiju i zapadne zemlje nije realno, jer npr. u jednoj Frnacuskoj ima izmedju 6 i 10 miliona muslimana, Njemacka oko 5-6 miliona, V. Br oko 2, 5 miliona, Amerika 10-tak miliona ( milion ipo amerikanaca koji su konvertirali na islam ), itd. Uzmi npr. Vatikan - zasto je tamo tesko ili ne moguce dobiti dozvolu za gradnju dzamije ? Ili znas one probleme silne da se izgradi dzamija u Atini u Grckoj, koliko je bilo opstrukcija ? Pa koliko desetina godina se muslimani u Ljubljani u Sloveniji bore za dzamiju iako muslimana u Sloveniji ima preko 100 hiljada. Itd. No, otisli smo daleko, a ovo nije tema, pa bih volio da ovdje zavrsimo sa ovim, da se okrenemo ka temi, tj., monoteizmu. Moze li mi neko pojasniti u hriscanstvu monoteizam, kako se obozava Bog... itd. Ja cu poslije malo vise o islamu odnosno islamskom monoteizmu.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
CTEBA
Канадски питон
Administrator

|
 |
« Reply #22 on: 16, April 2008, 01:22:37 » |
Reply
|
Iskreno sta da kazem osim "welcome to the club" sta da Vam kazem, to sto ste napisali za odnos zapada prema muslimanima je manje vise isto kao i odnos prema Srbima. I mi a i vi smo krivi jos pre nego sto nesto uradimo. Nazalost i mi a i vi uzivamo u zapadnom ponizenju onih drugih. Tacno je da drzave (bar zvanicno) ne stoje iza bilo cega ali ako imate kontakte (ili ako zivite) sa EU ili SAD razumeli ste sasvim dobro sta sam mislio. Sa jedne strane se prikazuje slika harmonije i ljubavi ali sva prasina se ne cisti vec se samo gura ispod tepiha. Sto se ne vidi toga nema. Nesto kao u bivsoj Jugoslaviji. Zivelo bratstvo i jedinstvo ...... Ono o izgradnji dzamija sam samo naveo kao primer jer to pokazuje odnos prema religiji a i tradiciji u hriscanskim i muslimanskim zemljama. Po pitanju toga dali su muslimani otisli daleko od religije jedino sto bih dodao je dali smo svi mi otisli daleko od religije. Sad da se vratimo na temu. U hriscanstvu bar u Pravoslavlju nema obozavanja Boga vec postovanja. Kao sto ne obozavamo roditelje, ucitelje itd ne treba obozavati ni Boga treba ga postovati kao tvorca, oca, ucitelja itd. To obozavanje je vise izrazeno kod raznih sekti ali ne u Pravoslavlju ili Katolicizmu. Ipak i kod nas kao i kod Katolika postoji i to obozavanje slika i statua. Iako jasno stoji da ne treba postovati nikakve statue ili slike ipak to je postalo deo tradicije. Rekao bih da i u Islamu nema razlike. Iako u dzamijama nema slika ili kipova onda zasto je u Islamskom delu sveta doslo do tako jake reakcije na onu karikaturu gde na glavi Muhameda u turbanu stoji bomba? Ako ne treba obracati paznju na slike onda u cemu je problem i ko kaze da je to Muhamed? Slika pokazuje nekog arapina sa bombom na glavi ali vecina muslimana je u tome prepoznala Muhameda.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
SuperStaljin
Војвода
Administrator

|
 |
« Reply #23 on: 16, April 2008, 01:53:00 » |
Reply
|
Većinu hrišćana ( koje lično poznajem ) uopšte ne interesuje suština religioznih učenja, više se drže nekih ( po meni ) sporednih i površnih stvari. Tako sam imao prilike da prisustvujem nekim komičnim situacijama. npr. kada pop nešto mrmlja na sahranama, parastosima, krštenjima itd. pa prisutna "ekipa" krišom gleda u druge, da vide u kom momentu treba da se prekrste. Tu su i razna hvalisanja razvratom, krađom, uspešno sprovedenim lažima i prevarama koja sam čuo od ljudi koji su redovni posetioci crkve, ljube ruke popovima itd. Komičan mi je i odnos prema postu. To su dani teške nervoze i napetosti, kada se ispijaju litre kafe i puše stotine cigareta, dok se bacaju sumanuto gladni pogledi ka ćevabžinicama u kraju. Čuo sam od prijatelja iz jedne islamske zemlje da je tamošnja ekipa smislila foru sa prejedanjem pred ponoć, pa koliko potraje. Valjda je to ono klasično ljudski - na kvarnjaka  Mislim da je bilo manipulacije i malograđanštine u doba Zevsa, Jupitera, Peruna, Svaroga, Ahura Mazde, u doba pre nego što je Muhamed poljubio al-Hajar-ul-Aswad  a nešto mi govori da će i neke sutrašnje religije biti ugažene pod teretom ljudske prirode.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Abdurrahman
štitonoša
|
 |
« Reply #24 on: 16, April 2008, 02:06:55 » |
Reply
|
Iskreno sta da kazem osim "welcome to the club" sta da Vam kazem, to sto ste napisali za odnos zapada prema muslimanima je manje vise isto kao i odnos prema Srbima. I mi a i vi smo krivi jos pre nego sto nesto uradimo. Nazalost i mi a i vi uzivamo u zapadnom ponizenju onih drugih. Tacno je da drzave (bar zvanicno) ne stoje iza bilo cega ali ako imate kontakte (ili ako zivite) sa EU ili SAD razumeli ste sasvim dobro sta sam mislio. Sa jedne strane se prikazuje slika harmonije i ljubavi ali sva prasina se ne cisti vec se samo gura ispod tepiha. Sto se ne vidi toga nema. Nesto kao u bivsoj Jugoslaviji. Zivelo bratstvo i jedinstvo ...... Ono o izgradnji dzamija sam samo naveo kao primer jer to pokazuje odnos prema religiji a i tradiciji u hriscanskim i muslimanskim zemljama. Po pitanju toga dali su muslimani otisli daleko od religije jedino sto bih dodao je dali smo svi mi otisli daleko od religije. Sad da se vratimo na temu. Slazemo se, svaka cast na takvom razmisljanju i zapazanju. U hriscanstvu bar u Pravoslavlju nema obozavanja Boga vec postovanja. Kao sto ne obozavamo roditelje, ucitelje itd ne treba obozavati ni Boga treba ga postovati kao tvorca, oca, ucitelja itd. To obozavanje je vise izrazeno kod raznih sekti ali ne u Pravoslavlju ili Katolicizmu. Ipak i kod nas kao i kod Katolika postoji i to obozavanje slika i statua. Iako jasno stoji da ne treba postovati nikakve statue ili slike ipak to je postalo deo tradicije Ovo me je pravo iznenadilo. Mislim, ja nisam neki stranac po pitanju pravoslavnog stanovnistva, jer imam cak i komsija koji su pravoslavne vjere. Otac mi je kao civil zarobljen vracajuci se iz Beograda s posla za vrijeme pocetka rata u BiH kada je proveo 14 mjeseci u srpskom logoru, tako da imam komsija Srba pravoslavaca i imam dodire sa njima, no, nisam znao da to 'nema obozavanja Boga' vec samo postovanje. Mislim, je li doista ovo stav pravoslavlja ili pak tvoje misljenje, jer me ovo zbunilo, nekako ne mogu da vjerujem, a ne kazem da ti opet ne vjerujem odnosno da ne govoris istinu. Jer postovanje je zna se sta, postovati oca, majku, komsiju, starijeg i sl., ali je Bog nesto vise od postovanja kod nas u islamu, mi Ga obozavamo jer On to zasluzuje, zato sto nas je On i stvorio da bi Ga obozavali onako kako je On zadovoljan. Ovo je sa stajalista islama. A postovati Njega znaci postovati Njegove granice, drzati se onoga sto je On naredio, a kloniti se zabrana i slijediti naredjeno, tako se postize obecana sreca na ovom svijetu, a i na buducem ako Bog da, i u to su se uvjerili vjernici koji se istinski predaju pokornosti Uzvisenom Bogu. ( Islam ) Rekao bih da i u Islamu nema razlike. Iako u dzamijama nema slika ili kipova onda zasto je u Islamskom delu sveta doslo do tako jake reakcije na onu karikaturu gde na glavi Muhameda u turbanu stoji bomba? Ako ne treba obracati paznju na slike onda u cemu je problem i ko kaze da je to Muhamed? Slika pokazuje nekog arapina sa bombom na glavi ali vecina muslimana je u tome prepoznala Muhameda. U dzamijama, istina, nema slika i strogo je zabranjeno imati slike ljudskih ili zivih uopce bica, osim slika prirodnih, ali u dzamijama ne stoje nikakve slike iz razloga sto ne bi odvodilo paznju vjernicima tokom molitve ( namaza ), kako bi sto vise bili skruseniji i prisutniji. Takodjer, slike zivih bica nisu dozvoljene da se drze na vidljivo kod muslimana u kucama i bilo gdje, kao da se objese na zidove ili da se drze uokvirene na stalazama, regalima i sl., jer u takvu kucu ne ulazi melek tj., andjeo. Dakle, svaki vid sirka ( mnogobostva ) i poleteizma koji bi mogao da bude islam u korjenu sasjeca, jer je poznato da kad covjek seta blizu necega sto je zabranjeno, da ce upasti u to ili ce poprimiti nesto od onoga sto je inace strogo zabranjeno. Zato islam sto dalje nas uci da se udaljimo od svega sto nas moze dovesti u nepokornost Gospodaru svjetova. Reakcija koja se desila u muslimanskom svijetu povodom onih karikatura nisu nista cudne jer danas na svijetu ne postoji covjek koji se vise voli i postuje kao sto je to sa Muhammedom, mir i spas na njega, kod muslimana. I nije problem toliki nacrtati Arapa sa turbanom i bombom u vidu turbana, ali je problem to crtati i govoriti da je to Poslanik Muhammed. Dakle, nisu muslimani bunili se radi slike kao slike jer slika svugdje ima svacijih ali su bunili se radi karikature koja je namjerno nacrtana da vrijedja Bozijeg Poslanika, mir, spas i blagoslov na njega. Medjutim, da se ovdje ogradim, paljenje tudjih ambasada u muslimanskim zemljama, divljanje po ulicama, urlikanje, napadanje nemuslimana koji nemaju veze sa ovim i sl., nema uporista u islamu i to islam zabranjuje, ali kako sam iznad rekao zbog velike udaljenosti muslimana od izvornog ucenja islama, desava se to sto se desava da veoma cesto znaju uraditi nesto u ime islama, kao paljenje ambasada i napadanje nemuslimana radi npr. karikature, a to islam zabranjuje. Jos jedno pitanje: "Ne klesi sebi kipa..." To je jedna od deset zapovijedi u koju vi, pravoslavci, vjerujete, zar ne ?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aschen
Catwoman-Tehniko
Administrator

|
 |
« Reply #25 on: 16, April 2008, 09:39:59 » |
Reply
|
Iskreno sta da kazem osim "welcome to the club" sta da Vam kazem, to sto ste napisali za odnos zapada prema muslimanima je manje vise isto kao i odnos prema Srbima. I mi a i vi smo krivi jos pre nego sto nesto uradimo. Nazalost i mi a i vi uzivamo u zapadnom ponizenju onih drugih. Tacno je da drzave (bar zvanicno) ne stoje iza bilo cega ali ako imate kontakte (ili ako zivite) sa EU ili SAD razumeli ste sasvim dobro sta sam mislio. Sa jedne strane se prikazuje slika harmonije i ljubavi ali sva prasina se ne cisti vec se samo gura ispod tepiha. Sto se ne vidi toga nema. Nesto kao u bivsoj Jugoslaviji. Zivelo bratstvo i jedinstvo ...... Ono o izgradnji dzamija sam samo naveo kao primer jer to pokazuje odnos prema religiji a i tradiciji u hriscanskim i muslimanskim zemljama. Po pitanju toga dali su muslimani otisli daleko od religije jedino sto bih dodao je dali smo svi mi otisli daleko od religije. Sad da se vratimo na temu. U hriscanstvu bar u Pravoslavlju nema obozavanja Boga vec postovanja. Kao sto ne obozavamo roditelje, ucitelje itd ne treba obozavati ni Boga treba ga postovati kao tvorca, oca, ucitelja itd. To obozavanje je vise izrazeno kod raznih sekti ali ne u Pravoslavlju ili Katolicizmu. Ipak i kod nas kao i kod Katolika postoji i to obozavanje slika i statua. Iako jasno stoji da ne treba postovati nikakve statue ili slike ipak to je postalo deo tradicije. Rekao bih da i u Islamu nema razlike. Iako u dzamijama nema slika ili kipova onda zasto je u Islamskom delu sveta doslo do tako jake reakcije na onu karikaturu gde na glavi Muhameda u turbanu stoji bomba? Ako ne treba obracati paznju na slike onda u cemu je problem i ko kaze da je to Muhamed? Slika pokazuje nekog arapina sa bombom na glavi ali vecina muslimana je u tome prepoznala Muhameda.
Господине Стево, пре свега опростите, али не допада ми се што господину идете "уз длаку2 и престали сте писати ћирилицу. Он је показао да је зна читати, то је једно, а на врло суптилан начин од Вас је врло брзо добио, оно што је заправо желео. Друга ствар, "обожавање" је реч која се у сада сиромашном србском језику може применити искључиво на ипостасије Господа Бога. Нема смисла и није правилно користити за пролазне људе. О божава се само Бог у све своје три ипостаси. Још једном опростите, али мислим да је снисхођење овом "објавитељу" потпуно погрешна ствар. Потрудићу се да Вам ставим пар линкова, са којих би Вам требало бити јасно зашто реагујем на овај начин. Никада исламисти или ти наши домаћи мухамеданци, не пишу овакве ствари "онако". На све и једном форуму се јавља понеки и пише исте ствари. И ставља исте линкове. У централним деловима тих сајтова је прича илити упозорење, да се ово (иста прича коју господин овде пише), мора објавити свима и онима који су следили "пророка" Исуса и пророка Мојсија и осталима. Сви морају бити обавештени. Ако се сматра да су обавештени, а нисупризнали да је исламска секта права вера, онда су јеретици и све је дозвољено да им се ради. Да ли сте видели икада слике шта су ти људи у стању да раде сопственој деци ? У реду је што они овде, који се изјашњавају као атеисти и агностици и итд.. неверници у глобали, желе да дискутују, но са овим људима имам богато искуство. Са њима то није дискусија, већ врло интелигентан , извежбан и лукав начин да испричају оно што желе. На сваку Вашу нормалну реченицу, он ће објаснити неки део прогласа ислама. Ја им то не бих омогућила. Поготову што ми објављивање те приче у доба Великог Поста, пред малтене сам Васкрс Господњи, у најмању руку, када бих најневернија била, делује, некултурно. Одговорите ли му на ово следеће питање, видећете шта је удица.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
CTEBA
Канадски питон
Administrator

|
 |
« Reply #26 on: 16, April 2008, 14:07:56 » |
Reply
|
ОК, Пепељуго, По питању ћирилице нема проблема замолио ме је културно и није тражио да морам да пишем латиницим тако да сам одговорио на исти начин. Сад можда је боље да пишем ћирилицом јер са тиме ће Абдурахман боље научити ћирилицу. По питању обожавања Бога можда реч поштовање није баш најбољи избор али ни обожавање није баш најбоље ми славимо Бога. Значи најбољи израз би био бар код нас православаца слава. Слава Богу је израз широко употребљен и верујем да најбоље објашњава наш став према Богу (признајем ово је више моје лично мишљење него званично). Израз обожавање бога је прихваћен код муслимана (тавид) а обожавање Бога је исто тако више пагански обичај јер у незнабожачко време Богови су били обожавани. Незнам како неко може мене да убеди да је Ислам у праву или било шта. Једноставно води се обична дискусија у којој свако може да изнесе своје мишљење. Ко шта коме ради и како је сасвим друга ствар. То у суштини и нема везе са било којом религијом већ са људима. Тачно је да је религиозни фаснатизам у Исламу далеко већи него у Хришћанству али то може да се види и у томе да Ислам доминира већином у најмање развијеним и најсиромашнијим земљама. Неке од њих још увек нису на нивоу средњег века.
По питању кипова друга Божија Заповест то каже:
Не прави себи идола нити каква лика, немој им се клањати нити им служити.
Ко год је упознат са Хришћанством зна да је било доста проблема са тим дали у црквама треба да буду иконе или не. У почетку су биле касније су их скинули да би онда опет превагнула страна која је била за иконе. Док ми православци имамо Иконе код Католика су поред Икона присутни и кипови. Знам да је следеће питање зашто онда имамо Иконе међутим иконе нису идоли. Идоли се обожавају док се иконе не обожавају већ се пред њима моли. Та заповест је настала јер су се Јевреји својевремено молили идолима разних богова. Дали се то може односити и на данашње иконе је питање за дискусију.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aschen
Catwoman-Tehniko
Administrator

|
 |
« Reply #27 on: 16, April 2008, 15:03:18 » |
Reply
|
Поштовани Стево, нисам сигурна, али мислим да се у православном светлу, реч обожавање примењује у смислу обожења где долази до дакле, постајања људске ипостаси у божанску. У том смислу то постоји код нас. Све остало је ок. Ова питања која госп. Абду... поставља су чиста класика, не на једном месту сам већ имала "пројављења" такве врсте. Само што су то све флексибилнији људи, који то тако успешно провлаче. Поздрав и свако добро!
|
|
|
|
|
|
|
|
|
CTEBA
Канадски питон
Administrator

|
 |
« Reply #28 on: 16, April 2008, 16:04:04 » |
Reply
|
Незнам шта да Вам одговорим. Тешко је рећи шта је тачно поштовање, слављење, обожавање, љубав јер све може да се сматра тачним. Незнам дали уопште постоји реч која би могла да то објасни. И сама Христова заповест каже: Љуби Господа Бога свога свим срцем својим, свом душом својом, свим умом својим и свом снагом својом.
Из овога се види да се од нас очекује да славимо и љубимо Господа Бога јер могуће је нешто обожавати али истовремено то не љубити или славити. У томе је разлика јер у Хришћанству нигде не стоји обожавај Господа Бога свога. У Исламу то стоји тако да је интересантно ако се то упореди да Хришћанство више тежи ка љубави према Богу и свему Божијем док Ислам иде ка обожавању Бога. Сад као што сам рекао ја могу нешто да обожавам али да то не поштујем или волем. Интересантно је и са другом Божијом заповести да се не праве идоли јер као што сам рекао то је мало компликованије. У Светом Писму (Стари Завет) исто тако стоји да треба правити слике небеске итд. Значи да је јерес правити идоле неких Божанстава а не Иконе.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Aschen
Catwoman-Tehniko
Administrator

|
 |
« Reply #29 on: 16, April 2008, 16:19:34 » |
Reply
|
Интересантно је и са другом Божијом заповести да се не праве идоли јер као што сам рекао то је мало компликованије. У Светом Писму (Стари Завет) исто тако стоји да треба правити слике небеске итд. Значи да је јерес правити идоле неких Божанстава а не Иконе. Треба пажљиво објашњавати ове ставри, а зато сада нисам при времену, нити ми је воља да на теми исламисте говорим о светом Православљу. Но, икона није исто што и слика, како то секташи свих врста, па и ове покушавају потурити. Прва икона је несликани лик самога Господа који потиче, не могу рећи од, али из, Његових руку.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|